Roosendaal

Dit zijn de grootse plannen met de St. Jan in Roosendaal

Maarten Elst Maarten Elst

Zin in een broodje shoarma of een friet met saté? In Roosendaal moet het over een tijdje mogelijk zijn om deze maaltijden zelfs tot in de kerk bezorgd te krijgen. De gemeente heeft plannen om de monumentale Sintjanskerk te verbouwen tot multifunctioneel centrum mét het eerste delivery restaurant van Nederland waar je je lunch of avondeten naar toe kunt laten brengen. “De tijd is er rijp voor. De St. Jan moet worden teruggegeven aan de Roosendaalse samenleving”, stelt wethouder Toine Theunis.

Door: Maarten Elst en Robert te Veele 

De gemeente Roosendaal trekt zo’n drie miljoen euro uit om de voormalige kerk aan de Markt te verbouwen. Woensdag maakte Theunis de ambitieuze plannen bekend aan de gemeenteraad.

Eerste delivery restaurant van Nederland

Met het zogenoemde ‘delivery restaurant’ worden de locale horecaondernemers gesteund. Er is in het kerkgebouw geen keuken. Het is de bedoeling dat gasten straks plaatsnemen in het restaurant en via internet een maaltijd bestellen bij deelnemende restaurants in de stad. Volgens eigen zeggen een uniek concept in Nederland.

De horecazaken maken vervolgens het gerecht klaar en brengen dat naar het restaurant.
Het establishment in de kerk wordt uitgebaat door cliënten van S&L zorg. Een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Nog meer plannen

Naast het restaurantconcept wordt ook gedacht aan het creëren van glazen units voor onder meer kantoorplekken, winkeltjes, een stadsbrouwerij en ateliers. Volgens de gemeente kan de verbouwing worden uitgevoerd zonder dat het rijksmonument beschadigingen oploopt. Het gaat om aanpassingen die altijd ongedaan gemaakt kunnen worden om het kerkgebouw weer in originele staat te brengen.

De St. Jan in Roosendaal is in 2003 ontwijd. Tot voor kort werd het lege kerkgebouw gebruikt voor feesten en evenementen. Het Bisdom vond echter dat sommige dancefeesten die er werden gehouden niet binnen de Christelijke waarden van de kerk pasten. Sinds 2019 staat het kerkgebouw er verlaten bij. Daarom is nu een nieuwe invulling voor het gebouw bedacht.

Concerten zijn mogelijk

Wethouder Toine Theunis is blij dat er nu eindelijk weer iets met het iconische kerkgebouw gaat gebeuren. “Veel Roosendalers, waaronder ikzelf, zagen met lede ogen aan hoe de kerk uit de samenleving verdween. De deuren waren bijna altijd gesloten en de feesten leverden overlast en onbegrip op”, zegt Theunis.

Uitgangspunt voor het nieuwe plan is dan ook dat er een verbinding blijft zijn tussen de activiteiten en de oorsprong van de kerk. Incidentele activiteiten zoals lezingen, concerten, debatten zijn straks gewoon mogelijk. Net als een condoleancebijeenkomst, lintjesregen of een diploma-uitreiking in de voormalige kerk.