Roosendaal

Dit zijn de plannen voor winkelcentrum Tolberg

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het is al een tijdje bekend dat winkelcentrum Tolberg in Roosendaal vernieuwd wordt. Maar maandagmiddag zijn tijdens een persconferentie eindelijk de plannen bekendgemaakt voor de vernieuwing. De initiatiefnemers vonden dat het tijd werd om het centrum een nieuwe boost te geven. In de zomer van 2022 moet het vernieuwde winkelcentrum helemaal klaar zijn.

Door: Jerom Huijskens en Vincent Krijtenburg

Tijdens de persconferentie liet de voorzitter van winkeliersvereniging Pieter-Jan van Gurp weten dat hij en zijn collega-winkeleigenaren heel blij zijn met de plannen. Van Gurp hoopt dat de renovatie van het winkelcentrum een positieve stimulans geeft aan de lokale ondernemers van de Tolberg. Wethouder Cees Lok deelt dit enthousiasme. Hij woont zelf in de Tolberg en merkt dat het centrum gedateerd begint te raken.“Van een lelijk eendje maken we straks een prachtig bruisend winkelcentrum”, aldus de wethouder.

Veranderingen

Het centrum wordt als de plannen af zijn heel anders. De entree wordt afsluitbaar. Dat is een groot verschil met hoe het nu is, momenteel rijden er vaak nog fietsers doorheen en zijn er in de avond vaak hangjongeren aanwezig. Dat is straks verleden tijd. Ook wordt er een nieuw dak aangelegd. Het oude dak begon namelijk vervallen te raken, volgens Van Gurp. Misschien is het meest bijzondere nog wel dat het centrum een flinke uitbreiding zal krijgen in omvang, van ongeveer 1200 vierkante meter. Ook komen er dan meer parkeerplaatsen bij.

“We kijken hierbij eerst naar de eventuele uitbreidingen en verplaatsingen van de huidige winkels. Pas als dat duidelijk is, gaan we kijken naar de verhuur van overige ruimtes”, zegt Roderik Lüschen, manager partner WP Retail Invest.

Wensen

De winkeliersvereniging vond het belangrijk dat het centrum geschikt blijft voor mensen om hun dagelijkse boodschappen te blijven doen. “We willen ons centrum niet vullen met alleen filiaalbedrijven, want die heb je in het centrum genoeg zitten. Datzelfde geldt voor kledingwinkels, dat zijn geen winkels waar je meermaals in de week komt, dan kunnen mensen net zo goed naar Rosada of het centrum,” zegt Van Gurp. Verder willen de initiatiefnemers dat het nieuwe winkelcentrum een positieve boost geeft aan de wijk. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. In het plan krijgt de plaatselijke horeca ook meer ruimte. Dat mensen samen bij de bakker een taartje kunnen eten bijvoorbeeld. Alle winkels zullen tijdens de bouw van het centrum open blijven.

“Hopelijk is dit een enorme steun voor de winkeleigenaren die het de afgelopen jaren zo zwaar hebben gehad, maar toch zijn doorgegaan”, zegt Van Gurp.

Duurzaamheid

Voor de vernieuwing van het winkelcentrum is ook rekening gehouden met duurzaamheid. Op tekeningen is te zien dat er in het uiteindelijke centrum een houten constructie komt te staan. De wethouder noemde het een boom. Verder komen er mogelijk ook laadpalen voor elektrische auto’s op de parkeerplaats te staan.

Wanneer tussen nu en half januari er geen beroep tegen de plannen wordt ingediend, zal de bouw in het voorjaar beginnen.