Hoogerheide

Dit zijn de winnaars van de Woensdrecht Waarderingsprijs

Maarten Elst Maarten Elst

De gemeente Woensdrecht heeft woensdagmiddag niet één, niet twee, maar drie winnaars uitgeroepen van de Woensdrecht Waarderingsprijs. Bart van der Veen en Jim Raaijmakers kregen de prijs voor hun documentaire ‘Slag om Woensdrecht’. Jan van Elzakker en Louis Minnebach breiden het collectieve Woensdrechtse geheugen uit met een boek over ‘Onze jongens in Indië’, terwijl Eugene Jansen in de coronatijd zijn zesde boek schreef over historische gebeurtenissen in Woensdrecht.

Juryleden René Adriaansen en Thierry de Heer, beide eveneens gemeenteraadsleden, waren het er over eens. Op cultuur-historisch vlak hebben alle drie de winnaars veel betekend voor de gemeente en verdienen zo terecht de Woensdrecht Waarderingsprijs. “We zijn een paar keer bijeen geweest en waren er snel uit. Vanaf de eerste keer waren we het eigenlijk al over eens dat dit de drie besten waren die de prijs meer dan terecht verdienden.”

Zes boeken

Volgens de jury kunnen we dankzij de prijswinnaars ‘terug de geschiedenis inkijken’. Eugene Jansen schrijft aan de lopende band boeken over het verleden in alle kernen van de gemeente Woensdrecht. “Ik ben niet zo van de prijzen, maar ben toch wel blij met deze waarderingsprijs. Het voelt als waardering voor het werk wat ik gedaan heb. Het is met veel plezier geweest. Het is uiteindelijk een hele opgave geweest om het allemaal uit te werken.”

Zo moest Jansen voor vorige boeken meerdere malen naar het Belgische Beveren toe om de archieven in te duiken. “Ik heb geen auto meer, dus heb ik mensen moeten laten rijden. Maar dat is de liefde voor het vinden. Het is net alsof je een schat vindt. Als je bijvoorbeeld iets uit de vijftiende op zestiende eeuw vindt en denkt ‘Verdomd, dit weet niemand’. Dat soort dingen moet ik opschrijven.”

Wel verwacht Jansen dat het bij de zes boeken blijft. “Ik ben nu 85 jaar, ik vind het eigenlijk wel mooi geweest met de boeken. Wel zal ik nog voor De Tijding schrijven, het boekje van de heemkundekring. Want ik heb wel nog wat verhalen liggen, ja.”

Meer dan 5.000 weergaven

Ook debuterende documentairemakers Bart van der Veen en Jim Raaijmakers vielen in de prijzen. Met de Slag om Woensdrecht wonnen ze direct de Woensdrecht Waarderingprijs. “Dat voelt bijzonder goed, het is grandioos. We hebben een tijdje terug dat de documentaire maar liefst ruim 5.000 keer volledig bekeken is op de site van ZuidWest TV. Dat gaf voor ons al een grote blijk van waardering. Als je dan ook de Waarderingprijs mag winnen, is dat helemaal super”, zegt Van der Veen.

Raaijmakers deelt de mening van zijn collega. Hij hoopt de documentaire nog op veel basisscholen binnen de gemeente te mogen laten zien. “We gaan hem zeker op verschillende scholen promoten”, vertelt hij. “Het was een fantastisch project”, vult Van der Veen aan. “We zijn er heel bleu ingegaan en als ervaren documentairemakers eruitgekomen. Het smaakt sowieso naar meer. We blijven ons hoe dan ook hardmaken voor het bewaren van dit stukje geschiedenis van Woensdrecht.”