Roosendaal

Dit zijn de zes genomineerden voor de eerste Roosendaalse erfgoedprijs

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Deze week zijn de zes genomineerde panden voor de eerste Roosendaalse ergoedprijs bekend gemaakt. Er werden 25 woningen en panden voorgedragen die minimaal 50 jaar oud zijn en recent zijn opgeknapt.

Onder de genomineerde gebouwen is één bedrijfspand, zijn twee appartementencomplexen en drie woonhuizen. Het bedrijfspand is het Koetshuis aan de Molenstraat in Roosendaal. Op deze locatie zit Restaurant 1857. Joke en Joey van Heesbeen zijn naar eigen zeggen een gepassioneerd koppel dat houdt van lekker eten en koken. Zij hebben het gebouw omgetoverd tot restaurant.

Schoolgebouw

De appartementencomplexen die een nominatie hebben zijn te vinden aan de Laan van Henegouwen en op de hoek van de Raadhuisstraat en de Burgemeester Prinsensingel. De panden waren respectievelijk in gebruik als schoolgebouw en als winkelruimte.

Asbest

Ook het huis van Berend Kars en Glady Lapré aan de Hulsdonksestraat en Boulevard Antverpia ging vroeger door het leven als supermarkt. Het stel heeft de afgelopen tijd het nodige aan het huis geklust. “We begonnen met het vervangen van de asbestleien op het dak. De wet sanering hing in de lucht dus hebben we dat gelijk aan laten pakken. Verder hebben we veel gedaan aan de verduurzaming van de woning”, zegt Kars over de woning die nu zonnepanelen en dubbelglas heeft.

Huisje herleeft

Het huis van Loes Kraayeveld aan de Kortendijksestraat is altijd al een woning geweest. Ze heeft het huis grootschalig laten renoveren. Muren, plafonds, vloeren. Alles is eruit gesloopt om het huis te kunnen isoleren en herbouwen. “Van je veux revivre, wat ik wil herleven betekent, naar je vais revivre, ik ga herleven”, zegt Kraayeveld over het kleine huis waar ze erg trots op is.

Nominatie voor de erfgoedprijs is loon naar werk

Een stuk minder klein is het huis van Paul en Marjolanda Christianen. Zij wonen aan de Dorpssstraat in Nispen in een vrijstaand landhuis. De woning uit 1936 is voorzien van een opvallend dat met romaanse dakpannen en van erkerramen met glas-in-loodramen. “De nominatie van ons huis is een beetje loon naar werk zullen we maar zeggen. We hebben het huis in deze staat gehouden en opgeknapt in de 23 jaar dat we hier wonen. Dus het toch een mooie waardering voor wat we hebben gedaan”, zegt Christianen.

Stemmen erfgoedprijs

Inwoners van Roosendaal kunnen via de website omdroosendaal.nl stemmen op het pand dat in hun ogen de erfgoedprijs verdient. De gemeente Roosendaal heeft een geldprijs ter beschikking gesteld van 2500 euro en de organisatie van de verkiezing is in handen van de Stichting Open Monumentendag. Stemmen kan dan ook tot en met open monumentendag op zondag 12 september. “Zo’n geldbedrag dat tegenover de winst staat is altijd mooi meegenomen want er zijn altijd dingen die we aan de woning kunnen doen”, reageert Christianen. De bewoner van de Hulsdonksestraat beaamt dat. “We zouden het investeren in de rest van de woning. Het is een tienjarenplan waarvan we nu 2,5jaar hebben gehad”, zegt Kars. Ook Kraayeveld hoopt dat veel mensen op har huis stemmen. “Het zou super zijn als mijn bescheiden en kleinste huis wat ik in mijn uppie heb gerealiseerd zou winnen”, zegt ze.