Roosendaal

Doe het zelf krijgt nieuwe betekenis voor bouwmarkt in lockdown

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Even de bouwmarkt in voor een blik verf of een paar planken is er niet meer bij tijdens de tweede corona lockdown. Maar de handel gaat wel door voor de doe-het-zelf-winkels. Gamma, Karwei en Praxis zijn open voor het afhalen van bestelde producten.

Door: Vincent Krijtenburg 

“We zijn echt een doe-het-zelf-winkel en nu moeten wij het voor de klant doen”, vat Babice van de Ven-Heeswijk van Praxis Roosendaal de situatie samen. Met haar man Frank nam ze dit jaar de vier bouwmarkten van ondernemer Jan van Pul over. 

Afhaalpunt

Het is deze kerstvakantie een komen en gaan van klanten bij de bouwmarkt aan de Laan van België in Roosendaal. Maar de klanten komen nu niet verder dan de portiek, die voor de gelegenheid is omgebouwd tot afhaalpunt. Rondsnuffelen tussen de schroefjes, kranen en lampen doen de klussers niet in de winkel, maar vooraf op de app of website. “Best makkelijk eigenlijk, dat het nu gewoon voor je klaarstaat”, reageert een Roosendaler die dikke planken voor een werkbank op komt halen. 

Logistiek

Achter de afhaalbalie is de winkel getransformeerd tot een groot magazijn. “Het is eigenlijk een soort logistiek centrum geworden”, zegt Van de Ven-Heeswijk. Ze is blij dat ze op deze manier de winkel draaiende kan houden, en het personeel van werk kan blijven voorzien. Voor de flexibele krachten is er nu even geen werk. De vaste werknemers verwerken de binnenkomende vracht en zijn in plaats van verkopers nu orderpickers.

Overuren

De stappenteller van afdelingsverantwoordelijke Rick van de Merbel maakt overuren. “Sinds de lockdown is mijn werk erg veranderd. Ik mis het klantcontact op de afdeling, maar ik bel blij dat we de klanten telefonisch kunnen helpen en kunnen blijven werken”, zegt hij. 

Verf

De volgende klant komt zijn bestelling ophalen. “Net voor de kerst kregen we de sleutel van ons nieuwbouwhuis, dus ik ben blij dat de bouwmarkt deze mogelijkheid beidt”, zegt de man die een broek vol verfvlekken draagt. Niet geheel toevallig dus, dat er een grote pot verf in zijn afgehaalde winkelwagen staat. “Verf is één van de hardlopers”, weet Van de Ven-Heeswijk te vertellen. 

Stormschade

Een half geverfde muur is natuurlijk vervelend. Maar het is niet de reden waarom de bouwmarkten open zijn terwijl veel andere ondernemingen dicht zijn. “Het heeft ermee te maken dat we essentiële producten verkopen. Als je te maken krijgt met lekkage of stormschade heb je iets nodig om dat op te lossen”, verklaart de bouwmarktondernemer. Hoewel de afhaalservice uit noodzaak in een stroomversnelling is gekomen, denkt ze dat het afhalen ook in de toekomst een grote rol zal krijgen in het doe-het-zelf-landschap.