Roosendaal

Doe mee aan het Talent van Roosendaal en fiets een stuk van de Vuelta

Foto: Wielerplatform Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Kinderen die dit jaar meedoen aan het Talent van Roosendaal, mogen tijdens de fietswedstrijd over hetzelfde parcours rijden als de profwielrenners in de Vuelta. De Vuelta, ofwel de Ronde van Spanje, rijdt dit jaar ook door Wouwse Plantage. En het Talent van Roosendaal heeft op dezelfde route een parcours van 900 meter. Dus op de dag dat de profs door Wouwse Plantage racen, mogen ook de kinderen er hun wedstrijd rijden. En die dag is zondag 21 augustus. Maar het Talent van Roosendaal duurt natuurlijk veel langer: er zijn wedstrijden van 3 juli tot en met 2 oktober.

Elk jaar tijdens de Roosendaalse Wielerzomer gaat de organisatie op zoek naar wielertalent onder de jeugd. Kinderen tussen 7 en 14 jaar mogen meedoen aan het Talent van Roosendaal. Dat is een serie wedstrijden, waarbij de kinderen op gewone fietsen kunnen meedoen. Voor dit soort wedstrijden, een dikke banden race, hoef je dus geen speciale racefiets te hebben. Op de wedstrijddagen zijn er ook allerlei leuke activiteiten. “Het doel is om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met de fietssport,” aldus Jeffrey Zwegers, voorzitter van het Wielerplatform Roosendaal.

Rijden op parcours van Ronde van Spanje

De eerste wedstrijd is op zondag 3 juli, tijdens de Ronde van Nispen. De hele zomer lang zijn er wedstrijden in West-Brabant. “Door mee te doen aan deze wedstrijden kunnen kinderen punten verzamelen voor de competitie Talent van Roosendaal,” legt de organisatie uit. “De winnaars ontvangen een kampioenstrui en mogen zich een jaar lang Talent van Roosendaal noemen.”

Een belangrijk deel van de wedstrijd, is natuurlijk de Nationale Jeugdronde. Dit fietsevenement voor kinderen is van 26 tot en met 31 juli. Maar waarschijnlijk zal de doorkomst van de Vuelta voor veel kinderen toch wel het meest bijzonder zijn dit jaar. Want als je die dag, 21 augustus, meedoet aan de dikke banden race, mag je op hetzelfde parcours rijden als de profs. Natuurlijk zijn er op die dag ook leuke activiteiten die te maken hebben met de Vuelta en met Spanje.

Clinics pumptrack, veldrijden en mountainbiken

Het Talent van Roosendaal is ingedeeld in verschillende groepen. Elk geboortejaar heeft een eigen klassement, eentje voor jongens en eentje voor meisjes. Dus op de finaledag op 2 oktober zijn er 16 talenten die een prijs winnen en worden gehuldigd. De afsluiting van het Talent van Roosendaal moet een echt fietsfeest worden. “Tijdens de Finaledag worden er diverse leuke clinics georganiseerd, zoals pumptrack, dirt-jump-track, veldrijden, wielrennen en mountainbiken,” belooft de organisatie.

De finaledag moet een fijne familiedag worden. “De Wielervereniging Zuid West Hoek is aanwezig om te vertellen hoe leuk het is om lid te zijn van een wielervereniging en hoe laagdrempelig je hier aan kan beginnen. Voor de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s wordt ook goed gezorgd en dit wordt een leuk dagje uit voor het hele gezin.”

Het wedstrijdschema

Het wedstrijdschema voor het Talent van Roosendaal ziet er zo uit:

  • 3 juli – Ronde van Nispen
  • 10 juli – Ronde van Heerle
  • 26 t/m 31 juli – Nationale Jeugdronde
  • 1 augustus – Draai van de Kaai
  • 9 augustus – Hel van de Pin
  • 21 augustus – doorkomst Vuelta
  • 28 augustus – Wouws Wieler Weekend
  • 2 oktober – finaledag

Alle informatie vind je op de nieuwe website van het Talent van Roosendaal. Daarop staan alle wedstrijddata en de regels waaraan je je moet houden. Natuurlijk kun je je op de site ook opgeven om mee te doen.

Foto: Wielerplatform Roosendaal