Roosendaal

Door lockdown vereenzaamde jongeren ontmoeten elkaar tijdens studentenevent

Ron en zijn klasgenoten organiseren een evenement, om jongeren die tijdens de lockdown eenzaam zijn geworden weer in contact te brengen met elkaar

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Om tijdens de lockdown vereenzaamde jongeren weer in contact te brengen met elkaar, organiseert een groep Maatschappelijke Zorg-studenten vanmiddag een evenement. Met De Nieuwe Blick willen zij de saamhorigheid vergroten. “Ze hebben sociale angst ontwikkeld.”

“Iedereen zat in een dipje tijdens de lockdown. Ikzelf ook wel,” vertelt de 17-jarige Ron van Bergen. Hij is een van de initiatiefnemers. Samen met zijn klasgenoten heeft hij daarom de handen ineengeslagen om jongeren uit een sociaal isolement te trekken.

Grijs en eentonig

“Het hele sociale leven was weg,” vertelt Ron. Inmiddels heeft hij weer een positieve ‘blick’ op het leven, dat hij bekijkt door een roze bril. Tijdens de lockdown miste hij het overigens wel om leuke dingen te doen met vrienden. “Iedereen was meer op zichzelf. Je werd als het ware gestimuleerd om alleen te zijn.”

Dat merkte Vera van den Eijnden ook. Voor haar was de lockdown “grijs en eentonig. Dat is niet hoe je jeugd hoort te zijn,” vertelde de destijds 17-jarige scholiere eerder aan ZuidWest Update. De vwo 5-leerlinge miste sociale interactie en begon zich daardoor rot te voelen. “Elke dag lijkt op de andere, dat smelt samen.”

Vanwege de maatregelen kon ze geen leuke dingen ondernemen. Vrienden en klasgenoten van het Mollerlyceum in Bergen op Zoom kampten daardoor met depressiviteit en stress. “Het nut van het leven was weg.”

Buiten de deur komen

Ook Ron merkt dat jongeren door de lockdown meer sociale angsten hebben ontwikkeld. Daarom wordt er vanmiddag een laagdrempelig evenement georganiseerd. Zo zijn er sportactiviteiten bij SPOT, een jamsessie in de bibliotheek en kan er gedanst worden bij Bar New York.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Denieuweblick (@denieuweblick)

Ron en zijn klasgenoten hopen hiermee dat jongeren weer wat meer buiten de deur komen. “Het is goed als ze weer wat contacten aan gaan.”

Heb jij last van depressieve klachten, suïcidale gedachtes of zie je het leven niet meer zitten? Neem contact op met MIND Korrelatie (0900 1450) of 113 Zelfmoordpreventie (0800 0113).

Lees ook: Bergse Vera (17) vindt dat de jongeren enorm zijn vergeten tijdens de lockdown: “Nut van het leven was weg”