Roosendaal

Dorpenvisie Roosendaal moet perspectief bieden

Een voorbeeld van hoe een nieuw woonproject in Wouw eruit kán gaan zien (beeld: gemeente Roosendaal)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Op welke plekken mag er gebouwd worden binnen een dorp? Waar hebben dorpsbewoners behoefte aan? En wat voor plannen zijn er eigenlijk al als het gaat om woningbouw? Dat staat allemaal in de nieuwe Dorpenvisie ‘Wonen in & om de dorpen’ van de gemeente Roosendaal.

De afgelopen maanden hebben er in ieder dorp die onder de gemeente Roosendaal valt, gesprekken plaatsgevonden met inwoners. Ze kregen de kans om te vertellen wat zij missen in hun woonplaats als het gaat om woningen. Dat kwam in iedere kern eigenlijk redelijk overeen, vertelt wethouder Paul de Beer. Zo is er in ieder dorp wel vraag naar levensloopbestendige woningen voor ouderen, zodat er doorstroming komt voor starters. Ook de vraag naar starterswoningen is meerdere malen gehoord.

De reden dat de gemeente aan de slag is gegaan met een dorpenvisie, is vanwege gewijzigde regels vanuit de provincie. “Het is een technisch verhaal”, gaat de wethouder verder. Waar voorheen de provincie op een kaart gebieden had aangemerkt waar eventueel gebouwd mocht worden, ligt die bal nu bij de gemeente. Daardoor hoeft er dus niet eerst toestemming gevraagd te worden aan de provincie.

Iedere kern een eigen visie

Ieder dorp heeft haar eigen visie gekregen. Want door per kern duidelijk in kaart te brengen waar de komende tien jaar gebouwd kan worden, biedt dat perspectief aan de inwoners. “Maar je kan daardoor ook nadenken over de ontsluitingen en hoe de omgeving eruit gaat zien. Je krijgt een beter totaalbeeld.”

Een paar weken geleden is de visie al gepresenteerd aan de dorpsbewoners. Per dorp zijn kaarten gemaakt waarin ontwikkellocaties en onderzoekslocaties zijn aangemerkt. Ook de al lopende projecten zijn in beeld gebracht. “Bij een ontwikkellocatie zijn de kaders al bekend”, licht de wethouder toe. “Als iets een onderzoekslocatie is dan moeten er nog zaken verder onderzocht worden. Bijvoorbeeld voor welke doelgroep er gebouwd kan worden, de bereikbaarheid of een bodemonderzoek.”

Per dorp zijn de kansen en mogelijkheden in beeld gebracht (beeld: gemeente Roosendaal)

Bij de ontwikkelprojecten zijn ook al impressies gepresenteerd. “Maar dit zijn echt impressies. De indeling kan nog helemaal veranderen. Het is puur zodat de mensen een idee hebben van wat er mogelijk is”, wordt benadrukt. In het geval van een aangemerkte onderzoekslocatie ontstond er eerder wat onduidelijkheid in Nispen. “Daar gaan we na de carnaval op gesprek”, zegt de wethouder.

Planning

Het is de bedoeling dat er de komende vijf tot zeven jaar zo’n vijfhonderd woningen – verspreid over alle dorpen – worden gebouwd. Uiteindelijk moeten dat er zelfs duizend worden. De visie wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de raad akkoord gaat 17 april, kunnen vóór de zomer de eerste projecten gestart worden.