Moerdijk

Dorpsbrede avond over centrum Fijnaart 

Herbert Kats Herbert Kats

Fijnaart praat op 16 januari dorpsbreed over een nieuw centrum. Na een reeks voorbereidingen tekenen zich onder meer een dorpsplein ter hoogte van de Voorstraat en een verplaatsing van de Jumbo supermarkt af. Elementen voor een vitaal centrum, zoals de gemeente Moerdijk dat noemt.

Iedereen die zich over de eerste fase van het project wil laten informeren kan dat doen op dinsdagavond 16 januari in zalencentrum De Parel. De aanwezigen worden niet alleen bijgepraat over de uitvoering van de plannen. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Klankbordgroep

De Klankbordgroep van Fijnaart kent de realiteit van een klein plattelandsdorp. Lintbebouwing maakt veranderingen lastig. De groep van bewoners, ondernemers (ook horeca), kerk en verenigingsleven dacht mee over de ontwikkelingsvisie Centrumplan Fijnaart. Opdracht van de gemeente is wel dat uitvoering daarvan ‘realistisch’ dient te zijn. Planning en budgetten moeten zo slim mogelijk worden gecombineerd. Een doorrekening heeft al tot aanpassingen geleid.

Concreter

Kerngedachte is dat er een centrum ontstaat dat weer generaties mee kan. De vrees is echter dat als dat niet snel gebeurt, het weer jaren kan duren voordat zich een nieuwe kans aandient. “Nu we door verschillende fases zijn gegaan wordt het zo langzamerhand concreter”, zegt Klankbordlid Lonneke de Vrij. Met een verplaatsing van de Jumbo-supermarkt komt er ‘reuring’ in de verkeersbewegingen, zoals ze dat noemt.

Dorp kan wel een injectie gebruiken

Door het vormen van een autoluw dorpsplein aan de dijk ontstaan mogelijkheden voor een weekmarkt en evenementen”, ziet De Vrij. Ze kent de tegenstand. “Maar het dorp kan wel een injectie gebruiken”, citeert ze een breed gedragen gedachte. “We hebben faciliteiten nodig en moeten ze houden.”

Besluitvorming is voorzien in dit voorjaar. Voor het zover is wordt het uitvoeringsplan echter nog aan de bevolking voorgelegd.

Dinsdagavond 16 januari: start om 19.30 uur in De Parel, zaal open vanaf 19.15 uur. Slot rond 22.00 uur.