Halsteren

Dorpsraad Halsteren zet deur op kier voor bedrijfsontwikkeling Auvergnepolder

Han Verbeem Han Verbeem

De Dorpsraad Halsteren zet de deur op een kier voor 20 tot 30 hectare bedrijfsontwikkeling in de Auvergnepolder. Dorpsraadslid en agrariër Eugène van den Eijnden komt met een plan om een uitruil te maken: de gemeente levert een perceel bosgrond in bij kunststofproducent Sabic en krijgt daarvoor een nu nog onbebouwd Sabic-terrein terug – de zogeheten Spie. Deze Spie is momenteel slecht bereikbaar maar dat zou met de uitruil kunnen veranderen. Met Sabic heeft de Dorpsraad nog niet gesproken. “Dat vinden wij een taak van de gemeente”, aldus het Dorpsraadslid.

Overslagstation TenneT

Ook biedt het terrein kansen voor het nieuwe energie-overslagstation van TenneT, dat in de omgeving moet verrijzen. Het station is nodig om de energievoorziening van Tholen en delen van de Zuid-Hollandse eilanden veilig te stellen. Vorig jaar heeft de HAS-hogeschool in Den Bosch nog onderzoek uitgevoerd naar de toekomst van de polder en ook de wensen van de inwoners in kaart gebracht.

Verkiezingen 2022

“De Dorpsraad heeft altijd gezegd: handen af van de polder”, aldus Van den Eijnden. Maar met het HAS-onderzoek in gedachten en de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 op komst, zal de toekomst van de polder weer op de politieke agenda komen te staan – voorziet hij. “Daarom zijn we na gaan denken over welke mogelijkheden er wél zijn. Je kunt blijven volharden in nee, maar er moet iets gebeuren. Vooral de 12 hectare van TenneT, dat is een grootschalige ontwikkeling en die zien we liever in een achterhoekje dan centraal in de polder.” Van den Eijnden heeft zelf agrarische gronden en is van plan zonnepanelen te ontwikkelen bij de Noorderkreekweg, aan de andere kant van de Auvergnepolder. Voor hem komt het gunstiger uit als het overslagstation van  TenneT meer aan de noordkant komt te staan. Maar dan zouden één of twee extra elektriciteitsmasten nodig zijn. “En niet iedereen is het eens met zonneparken”, zo relativeert hij.

Twee vliegen in eén klap

De nu voorgestelde uitruil biedt uitkomst en slaat twee vliegen in één klap: ruimte voor industrie én de kern van de polder blijft onaangetast en behoudt het het groene karakter. “Iedereen tevreden”, zo stelt hij.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.