Lepelstraat

Dorpsraad Lepelstraat doet ‘ultieme poging’ in verzet tegen 380kV-station De Pals

Een ongeval met een windmolen in Zeewolde, waar in januari 2023 een wiek is afgebroken. Molens van dit type staan volgens Dorpsraad Lepelstraat ook op de dijk bij De Spie in Halsteren. (Foto: Omroep Flevoland)

Han Verbeem Han Verbeem

De Dorpsraad van Lepelstraat doet “een ultieme poging” om de bouw van het 380kV-hoogspanningsstation bij gemaal De Pals te voorkomen.
“Wij luiden als Dorpsraad van Lepelstraat de noodklok van de Peperbus”, schrijft dorpsraadwoordvoerder Rien Bakx in de brief aan de raadsleden. Volgens de dorpsraad blijft de Bergse raad doof voor “harde en duidelijke argumenten” die de Dorpsraad aanvoert voor De Spie, als alternatief.

Zo blijft de Dorpsraad Lepelstraat overtuigd dat De Spie, vijf kilometer verderop, meer geschikt is voor het 380kV-station. De aanwezigheid van windmolens zou volgens het Bergse college een reden zijn om De Spie af te wijzen. “Echter gaat het college voorbij aan het feit én onze ontdekking dat het erfpachtrecht voor die windmolens binnen tien maanden, namelijk op 1 februari 2025 eindigt.” Volgens de Dorpsraad zou het huidige windmolenpark daarom geen ‘no go’ hoeven te zijn.

Risico’s

In de brief noemt de Dorpsraad Lepelstraat bovendien de risico’s van de inmiddels 24 jaar oude windmolens door haarscheuren bij de rotorbladen, en verwijst naar voorvallen elders in het land. Daar zouden windparken met molens van dit type uit voorzorg zijn stilgelegd of zelfs ontmanteld.

Meerdere brieven

De Bergse raadsleden kunnen overigens meerdere brieven van Dorpsraad Lepelstraat over dit onderwerp verwachten, kondigt woordvoerder Bakx aan. Om de lokale politici, “die al duizenden pagina’s moeten lezen”, niet teveel te belasten gaat de Dorpsraad hen nu “periodiek informeren” over het 380kV-dossier.