Roosendaal

D’Ouwe Sok in Roosendaal is onthuld

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Iedereen is het erover eens. Hij is prachtig! Het kunstwerk van Léon Vermunt en Ruben van de Ven: d’Ouwe Sok. Maandag werd op de dag dat Roosendaal écht 750 jaar bestond het kunstwerk onthuld in het Emile van Loonpark.

De twee kunstenaars hoefden niet lang na te denken toen ze vanuit Stichting Roosendaal 750 jaar werden gevraagd een blijvend kunstwerk te maken voor de stad. Maanden werd er gewerkt aan d’Ouwe Sok die twee meter hoog is en in brons is afgewerkt.

Historische spullen

Roosendalers mochten zelf ook een steentje bijdragen aan het kunstwerk. D’Ouwe Sok is namelijk gemaakt uit driehoeken die zijn gegoten in wassen mallen en geboetseerd zijn door verschillende Roosendalers. Iedere driehoek vertelt weer zijn eigen verhaal. Van binnen wordt d’Ouwe Sok opgevuld met historische spullen die de Roosendalers in een doos kunnen aanleveren bij de VVV. Over 50 jaar wordt het kunstwerk weer opengemaakt. Zo krijgen de toekomstige inwoners van de stad een idee van het tijdsbeeld in 2018.

Op de sokkel van het bronzen kunstwerk komt nog een plaquette met de namen van de mensen die het mogelijk hebben gemaakt. Ook komt er waarschijnlijk een beukenhaag rond d’Ouwe Sok.