Roosendaal

Draai van de Kaai hoopt dat Van Vleuten wint, zodat er tóch gele truiwinnaar meedoet

Mathieu van der Poel in Siena in 2021 (foto: Marco Alpozzi)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het is de Draai van de Kaai niet gelukt om gele truiwinnaar Jonas Vingegaard naar Roosendaal te halen. De profwielrenner heeft rust nodig na het winnen van de Tour de France. Er komen wel andere grote namen, zoals Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Bauke Mollema en Mathieu van der Poel. En met een beetje mazzel start er bij de vrouwen wel een tourwinnaar. Want Annemiek van Vleuten komt naar de Draai van de Kaai. En zij maakt nog steeds kans op de gele trui. De vrouwen rijden zondag hun laatste etapperit in de Tour.

De Draai van de Kaai wilde graag allebei de winnaars van de Tour de France binnenhalen: die van de mannen en de vrouwen. Wie er gaat winnen bij de vrouwen wordt pas zondag duidelijk, want zij moeten nog een paar etappes rijden. De organisatie hoopt dat Annemiek van Vleuten het geel pakt, want zij heeft al toegezegd in Roosendaal mee te doen. Bij de mannen ging de winst van de Tour naar Jonas Vingegaard. Maar hij komt dus niet.

Veel sprinters: leuk voor het publiek

De organisatie van het wielerevenement heeft alles geprobeerd om Vingegaard te strikken voor de Draai. “We hebben echt onze uiterste best gedaan,” vertelt Pascal de Geus. Tot zijn teleurstelling is het niet gelukt. “Hij mag niet van zijn management. Hij moet rusten. En dat snap ik ook wel. Niets aan te doen.” Om er daarna meteen op te wijzen dat de rest van het deelnemersveld ook uiterst indrukwekkend is.

De Geus somt uit z’n hoofd een lijstje namen op van toprenners die wèl aan de start staan van de Draai. “Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Bauke Mollema, Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Nathan van Hooydonck, Taco van der Hoorn en Pascal Eenkhoorn. “Allemaal erg goede renners. En veel sprinters ook, dus dat is altijd leuk.”

Van Vleuten zondag nog in Tour, maandag op Draai

De hoop dat er bij de vrouwen een gele trui meerijdt, is er natuurlijk nog steeds. De Tour de France Femmes is nog bezig, dus het is nog niet duidelijk wie gaat winnen. Annemiek van Vleuten is een grote kanshebber. Ze won dit jaar ook al de Giro, de Italiaanse wielerronde. Van Vleuten doet mee aan de Draai van de Kaai, een dag na de finish in Frankrijk. Pas zondag is duidelijk wie daar de gele trui gaat winnen. “Wij hopen natuurlijk dat Van Vleuten ‘m pakt,” aldus De Geus. “Van Vleuten gaan ze zondag meteen na de Tour ophalen om er maandag bij ons bij te zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Behalve Van Vleuten rijden ook de volgende vrouwen mee in de Draai van de Kaai: Riejanne Markus, Ellen van Dijk, Floortje Mackaij, Nina Kessler en Kim de Baat. De organisatie is bezig nog meer vrouwen te kunnen contracteren. “Ik verwacht vanavond meer namen aan de lijst toe te kunnen voegen,” aldus De Geus. Hij vindt het belangrijk dat deze profs gezien worden. “We vinden dat de dames in de wielersport meer aandacht verdienen. Daarom houden we dit jaar voor het eerst een koppelkoers.”

Aandacht voor vrouwenwielrennen vergroten

Tijdens de koppelkoers worden er 16 teams gemaakt. En elk team bestaat uit één man en één vrouw. “Zo laten we bijvoorbeeld de Nederlandse kampioenen samen rijden. En op die manier maken we 16 koppels,” legt De Geus uit. Toeschouwers die vooral voor de mannen komen, krijgen op die manier ook de prestaties mee van de vrouwen. De koppelrace zit ingeklemd tussen de ritten van de vrouwen en de mannen.

De Draai van de Kaai begint maandag 1 augustus om 11.30 uur met de nieuwelingen. Daarna is de kwalificatie voor de Fixed Gear, een race waarbij de fietsen maar één versnelling hebben. Om 14.00 uur rijden de kinderen hun dikke bandenrace. En om 15.00 uur is de finale van de Fixed Gear. Om 16.00 uur verschijnen de vrouwenprofs aan de start voor hun rit van 50 kilometer. Ze gaan daarna meteen door naar de koppelrace die om 18.30 uur begint. En de mannenprofs sluiten de Draai af. Zij rijden vanaf 20.00 uur hun rit van 70 kilometer.