Bergen op Zoom

Drie basisscholen in Bergen op Zoom van start met B-Fit

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

In de laatste decennia is het aantal kinderen dat overgewicht heeft verdubbeld. Eén op de zeven Nederlandse kinderen is te dik en deze stijgende tendens blijft bestaan. De Gelderse Sport Federatie heeft om overgewicht tegen te gaan het programma B-Fit ontwikkeld. De F!TFabriek in Bergen op Zoom is nu ook gestart met B-Fit. Op basisschool de Noordster, School Oost en het Kompas was donderdag de kick-off.

“B-Fit is een van de programma’s van de F!TFabriek waarmee wij een gezonde leefstijl onder de jeugd willen stimuleren. In september zijn we gestart en met deze kick-off willen wij de scholen bedanken die meedoen”, vertelt Niels Quispel van de F!TFabriek. Het doel van het programma is het voorkomen en stabiliseren van de groei van overgewicht onder jeugd en jongeren.

Estafette met spelling

Nancy Spaapen, directrice van basisschool de Noordster, is blij met het programma. “Wij voegen het element bewegen steeds vaker toe in onze vakken. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een estafette met spelling of de tafeltjes springen en dansend aanleren.” Maar de Noordster wil met ondersteuning van de F!TFabriek nog meer beweging in de vakken aanbrengen. “Ze hebben ons geholpen om de activiteiten op het plein nog energieker te maken voor de kinderen”, vertelt Spaapen.

Basisschool de Noordster is dit schooljaar gelijk gestart met de activiteiten van B-Fit. Zo worden er in groep 5 en 7 tien voedingslessen gegeven en ondersteunen de medewerkers van de F!TFabriek de pleinactiviteiten op maandagmiddag.

“Het moet onderdeel worden van het dagelijks verhaal. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat ieder kind buiten speelt”, vult Niels Quispel aan. Hij verwacht dat uit de combinatie van voeding en bewegen op school mooie resultaten gaan komen. 

Interne keuzes

In Bergen op Zoom rolt de F!TFabriek de interventie bij drie basisscholen uit. Het gaat om Algemene School Oost, Het Kompas en de Noordster. Het Kompas wil B-Fit in alle klassen inzetten. Terwijl bij School Oost gekozen is voor groep 3 en 8 en bij de Noordster voor groep 5 en 7. Dit heeft mede met de grootte van groepen te maken en interne keuzes van school.