Bergen op Zoom

Drie Bergse bouwkoten om veiligheidsredenen voorlopig gesloten

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

In december is er in opdracht van de gemeente een veiligheidsscan uitgevoerd bij de Bergse onderkomens van de bouwclubs. De resultaten zijn nu bekend en vragen direct om actie. Drie bouwkoten moeten voorlopig dicht.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Volgens een persbericht van de gemeente is het een gezamenlijke beslissing van de Bergse Bouwers, Stichting Halwana, Stichting Vastenavend en de gemeente zelf. Er moeten twee loodsen op het Konterscherp dicht en ook de Stadsschuur aan de Dubbelstraat is té onveilig. Er wordt nu werk gemaakt van een plan met verbeteringen, dat er voor moet zorgen dat deze drie locaties zo snel mogelijk weer gebruiksklaar zijn.

Partners niet bij alles betrokken

In december kon Ron den Houting, voorzitter van de Bergse Bouwers, nog niet zeggen welk adviesbureau de scan zou uitvoeren. Dat was een keuze van de gemeente, legde hij uit. Die noemt de betrokken partijen wel convenantpartners maar had ze hier niet in gekend. Het onderzoek blijkt verricht te zijn door adviesbureau SWECO.

De uitkomst, aldus de gemeente: “Strikt juridisch is het niet noodzakelijk om de gebouwen te sluiten, maar de convenantpartners willen het zekere voor het onzekere en daarmee alle onverantwoorde risico’s uitsluiten.”

Lange en korte termijn

Omdat vanwege corona er toch niet noodzakelijk gebouwd hoeft te worden, wordt dit als dé uitgelezen tijd gezien de benodigde verbeteringen aan te brengen. De afgekondigde sluiting moet waarborgen dat men er ook echt niet binnengaat. Naast het bepalen van wat nodig is op korte termijn, wordt met dezelfde partners tevens volop gesproken over de toekomst, meldt de gemeente. De bouwers hopen nog steeds op nieuwbouw en verwachten dat dit op termijn minder kost dan het oplappen en in stand houden van de bestaande bouwkoten.

Lees ook: