Huijbergen

Drie jonge Huijbergenaren nemen restaurant Fleurian anderhalf jaar later dan gepland over

Maarten Elst Maarten Elst

Eigenlijk zouden Philip en Lilian Pieters begin 2020 de deur van restaurant Fleurian in Huijbergen voor de laatste keer achter zich dichttrekken. Huijbergenaren Jordy van Dongen en Joey Cloots hadden de sleutel bijna in handen tot het coronavirus roet in het eten gooide. Samen met dorpsgenoot Jeroen van Dam staan Van Dongen en Cloots aan de vooravond van de overname. Op 1 juli neemt het drietal het stokje definitief over van de familie Pieters.

Philip en Lilian Pieters vinden het mooi geweest. Na zestien jaar restaurant Fleurian en cafetaria De Pan is het tijd voor iets anders. “Na zestien jaar dragen we het over aan de drie J’s”, vertelt Lilian Pieters. “Dan bedoel ik Jordy van Dongen, Jeroen van Dam en Joey Cloots. Alles zal op dezelfde manier verdergaan. We wensen de jongens daar heel veel succes bij.”

Duidelijke verdeling

Voor Van Dongen is het een droom die in vervulling gaat. De 24-jarige Huijbergenaar werkt al acht jaar in de keuken bij het restaurant en cafetaria en kent alle kneepjes van het vak. Als chefkok zal hij de leiding hebben over de keuken bij restaurant Fleurian. “Jeroen van Dam staat in de cafetaria en Joey Cloots zal als gastheer in het restaurant komen staan”, vertelt Van Dongen.

De plannen van de overname speelden al enkele jaren. “Toevallig kwam de vraag van de jongens of we wilden verkopen. We gunnen die jongens het alle goeds en laten ze het avontuur verder afmaken.”, vervolgt Lilian Pieters. “We zijn op een gegeven moment met elkaar in gesprek gegaan om te kijken of er een overname mogelijk was. Toen ben ik erachter gekomen dat dat in mijn eentje niet gaat lukken. Dus uiteindelijk ben ik met twee maten in zee gegaan en gaan wij samen de zaak vanaf 1 juli overnemen.”

We wilden deze jonge ondernemers een goede start gunnen

“Ik heb eigenlijk altijd al de ambitie gehad om een eigen horecazaak te beheren”, vertelt de 22-jarige Cloots. “Het is eigenlijk de ideale uitkomst zo samen met Jordy en Jeroen.” Aanvankelijk zouden Cloots en Van Dongen samen het restaurant en cafetaria overnemen. Van Dam, in het verleden al eerder actief bij cafetaria De Pan, werd erbij gevraagd als mede-ondernemer. “De beslissing was al eerder gemaakt, ik zat er in eerste instantie niet bij”, geeft Van Dam aan. “Dat is een jaar of twee, drie geleden dat die plannen zijn gevormd. Door het coronavirus zijn ze eigenlijk over deze lastige periode heen getild. Ik wist ook dat ze nog een fulltime cafetariamedewerker zochten. Dus dat gat heb ik opgevuld.”

Philip Pieters legt uit waarom de overname niet in maart 2020, maar in juli 2021 door is gegaan. “We wilden deze jonge ondernemers een goede start gunnen. Als ze in de coronaperiode hadden moeten opengaan, dan had dat gewoon geen goede start geweest. Lang hebben we afhaalmaaltijden verkocht net als alle andere horecagelegenheden. Nee, in goed overleg hebben we besloten om het uit te stellen en nu is het bijna zo ver.”

Langere openingstijden, ook maandag open

“We gaan in principe op dezelfde voet verder”, vertelt Cloots. “We veranderen aan het begin niet zo heel veel. We gaan alleen wat meer open. Zo zijn we vanaf 1 juli ook op maandag geopend en willen we in het weekend langer openblijven dan de gebruikelijke tijden. Als het mag met de coronamaatregelen uiteraard.”

Ook de familie Pieters hoeft niet stil te zitten na 1 juli. Met de online cadeauwinkel Birambi heeft Lilian Pieters haar handen vol. En of ze nog eens langskomen bij hun buren om te eten? “Zeker, de reservering staat al gepland”, lacht Pieters.