Steenbergen

Drieluik over historie Steenbergen: ‘Meerwaarde voor onze gemeenschap’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Woensdag vond in het gemeentehuis van de gemeente Steenbergen de première plaats van ‘Steenbergen, reis door de tijd..’. Het drieluik, dat gemaakt is door Claudia Koole van Prospera Media & Art uit Kruisland, gaat over het verleden, heden en de toekomst van de oude vestingstad.

Naast Koole heeft de Stichting Stadsherauten Steenbergen ook een groot aandeel gehad in het maken van de film. De leden van de stichting, die vaak rondleidingen geven in Steenbergen, wisten zelf al redelijk wat af van de stad. Ze hebben desondanks veel informatie opgevraagd bij andere instanties, zoals bij het SLOS (Stichting Lokale Omroep Steenbergen) en bij Beeld & geluid in Hilversum.

De film ging woensdag 29 maart voor zo’n 125 man in première. Tom Wennekers, voorzitter van Stichting Stadsherauten Steenbergen, biecht op dat de film al wel eerder klaar had kunnen zijn. “We waren in eerste instantie van plan om de film te maken voor het 750-jarig bestaan van Steenbergen”, vertelt Wennekers. “Door corona en de stijgende prijzen is dit een beetje uitgesteld.”

Dit artikel gaat verder onder de foto.

De contractondertekening voor de film op 1 september 2022.

Drieluik

De film is opgedeeld in drie delen, waarbij ieder deel een eigen thema heeft.

  • Deel 1 vertelt de historie van Steenbergen (verleden).
  • Deel 2 heet ‘Het water, vriend en vijand’. Hierin spelen zowel de Watersnoodramp als de voordelen van het water een grote rol (heden).
  • Deel 3 gaat over de sterke kanten van Steenbergen (toekomst).

“We zijn tot drie films gekomen die je als één geheel of als losse onderdelen kunt zien”, legt voorzitter Wennekers uit.

Raakvlakken met Bergen op Zoom

De films gaan over Steenbergen en haar aangrenzende dorpen. Toch heeft de film volgens Wennekers raakvlakken met Bergen op Zoom. “Het tweede deel gaat over water en de overstromingen van 1953. Die hebben grotendeels ook in Halsteren plaatsgevonden”, vertelt de stadsherauten-voorzitter. Ook heeft er veenontginning op het oudland (net ten noorden van Fort de Rovere) plaatsgevonden. “Dat is het eerste gebied in West-Europa geweest waar die afgravingen hebben plaatsgevonden.”

Het is niet alleen voor mensen van onze eigen gemeente, maar ook voor elders

Wie de films online of op tv wilt zien, moet geduldig zijn. Volgens de makers zal het nog even duren voordat dat de drieluik openbaar te zien is. “Wel gaan we de film vertonen aan andere mensen en instanties”, vertelt Frans Van Bergen, penningmeester bij Stichting Stadsherauten Steenbergen. Verbergen, die zelf ook een aantal keer te zien is in de film, vindt dat de film een meerwaarde is voor de Steenbergse gemeenschap. “Misschien wel voor West-Brabant. Wie weet waar we nog komen.”

Van Bergen hoopt met de films veel mensen te bereiken. “We hebben ook een Engelse en een uitgeschreven versie gemaakt. Dat is erg belangrijk voor de vluchtelingen en slechthorenden hier in de regio”, vertelt de penningmeester.