Hoogerheide

Droom van basisschool Delphin in Hoogerheide komt uit: een eigen moestuin

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Al drie jaar lang hadden ze op basisschool Delphin in Hoogerheide de wens om een eigen moestuin te hebben. Eindelijk is die wens uitgekomen. Op het schoolplein staan meerdere bakken waarin leerlingen, leraren en ouders hun eigen groenten en kruiden kunnen kweken. Woensdagochtend zijn de eerste, winterharde, kruiden geplant.

Een lang gekoesterde wens. Zo noemt directeur Ab de Laater de moestuin. “We wilden dit al zo lang, en nu is het er dan eindelijk!” Met de moestuin hoopt de directeur dat de kinderen ervaren hoe het is om voor iets te zorgen, en dat ze zich bewust worden van waar hun eten vandaan komt. “Naast gemotiveerde kinderen en leraren hebben we ook wat ouders die graag helpen met het onderhouden van de moestuin. Ook tijdens de weekenden en schoolvakanties.”

Wijze lessen

Sam uit groep 6 is erg blij met de komst van de moestuin. “We hebben er thuis ook een, dus ik vind het sowieso interessant”, vertelt hij. “Ik heb daarnet ook geholpen met aansturen. Zo vertelde ik de andere kinderen waar ze hun knoflook moesten planten, en hoeveel.” Schoolgenoot Yara vertelt vol trots een knoflookplantje heeft geplant. “Ik eet graag knoflook op mijn toast. Leuk dus dat ik het nou ook mocht planten.”

Naast het onderhouden van de moestuin, krijgen de kinderen nog een wijze les mee tijdens hun schoolperiode. “We willen rond de oogsttijd een mobiele keuken huren, dan kunnen de kinderen koken wat ze zelf hebben gekweekt”, legt de Laat uit. “Genoeg plannen dus, die allemaal mooi aansluiten op ons lesprogramma. We zijn er echt super blij mee!”