Bergen op Zoom

Drukbezochte Vlaggenparade op Koningsdag

Een eerdere editie van de Vlaggenparade, in 2019.

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Vlaggenparade in Bergen op Zoom trok zaterdag veel publiek. Bergen op Zoom is waarschijnlijk de enige plaats in Nederland waar het militaire eerbetoon buiten een kazerneterrein wordt gehouden.

De Vlaggenparade is een militaire ceremonie om eer te brengen aan de Nederlandse vlag, waarna de rood-wit-blauwe vlag natuurlijk ook in top wordt gehesen. Het is bijzonder dat de Vlaggenparade jaarlijks gehouden wordt in Bergen op Zoom. Normaal gesproken wordt de Vlaggenparade alleen gedaan op militair terrein, zoals bij een kazerne.

De gemeente Bergen op Zoom had militairen opgeroepen op Koningsdag mee te doen aan de Vlaggenparade. De uitnodiging was niet alleen voor militairen die nog actief waren, maar ook voor militairen buiten dienst en voor veteranen.

Deelnemers

Bij de ceremonie waren verschillende legeronderdelen en maatschappelijke organisaties betrokken. Het 30e infanteriebataljon Nationale Reserve deed mee, net als een detachement van de Koninklijke Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht, oud-strijders, vertegenwoordigers van het Voormalig Verzet, militairen en oud-militairen, het Gilde Sint-Sebastiaan, de Scouting, Borgerij Bergen op den Zoom en het Rode Kruis afdeling Bergen op Zoom. De muziek tijdens de Vlaggenparade was van de Harmonie Oranje Nassau.