West-Brabant

Drukte bij dierenambulance: vooral veel vogels

Foto: Pixabay / Marc Pascual

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het zijn weer drukke tijden voor de dierenambulance. Deze tijd van het jaar is er altijd een piek. Niet zozeer met huisdieren, maar vooral vanwege vogels in de natuur en het groen om ons heen. “Mensen bellen steeds vaker en sneller als ze denken dat er wat is.”

Henk van Hest is eigenaar van opvangcentrum Arduin, dat ook een eigen dierenambulance heeft met het bijbehorende team aan vrijwilligers. Daar kan ie er overigens best nog een paar meer van gebruiken, zeker in deze jaarlijks terugkerende drukke periode. Mensen zijn meer buiten en zien van alles. Hebben ook nog wel eens de neiging in te grijpen, wanneer ze denken dat er iets mis is. Of ze de natuur en een dier er altijd mee vooruit helpen is soms de vraag. Je kunt vaak beter éérst advies inwinnen en dan goed handelen, dan een dier zo maar oppakken en pas daarna gaan bellen. Op de website van Arduin vind je wat uitleg en ook een aantal tips.

Goede bedoelingen

Van Hest wil niet te hard oordelen. Hij beseft dat mensen met de beste bedoelingen dieren willen helpen. “Maar soms is het beter niet tussenbeide te komen”, legt hij uit. Jonge vogels vallen nu eenmaal wel eens uit een nest, ook dat is de natuur. Heel vaak gaat dat goed en leren ze vanzelf alsnog vliegen en voor zichzelf zorgen. Als ze van de mens die kans krijgen. Hij vertelt dat de laatste jaren veel sneller en vaker voor dat soort dingen wordt gebeld dan daarvoor.

Een mak lopende gans, een eend met jongen op een onhandige plek, zelfs voor een uit het nest gevallen eitje nemen mensen contact op. Het is nog best wel eens lastig om dan uit te leggen dat hier een dierenambulance niet voor kan komen. En dan nóg is hij er druk genoeg mee; “We halen meer vogels op dan honden en katten, zéker in deze tijd van het jaar. Tien op een dag is geen uitzondering.” Daarna worden de dieren gebracht naar Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Daar is meer capaciteit en specifieke kennis.

De dierenambulance kan best nog wat vrijwilligers gebruiken, vooral chauffeurs. Lijkt het je wat? Bel voor een eerste kennismaking met 0167-532627 of kijk op www.dierenopvangarduin.nl.