Hoeven

Druktoren in Hoeven gaat tegen de vlakte

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

      De markante, 18 meter hoge druktoren aan het Gors in Hoeven verdwijnt uit het straatbeeld. Na het weekend start Waterschap Brabantse Delta met de sloop van de toren, die ooit een belangrijk onderdeel vormde van het afvalwatersysteem in de regio.

      De toren dateert uit de jaren zeventig en was lange tijd onderdeel van de afvalwaterpersleiding (AWP) van Moerdijk naar Bath. “De druktoren was nodig om drukgolven in de leiding te dempen, zodat die niet brak”, legt De Beer uit. “Maar sinds 1981 is hij al buiten gebruik. De pompen zijn toen verwijderd.” Sloop was jarenlang niet mogelijk, omdat de leiding nog dwars door de toren liep. “Die is nu verlegd, waardoor we de toren eindelijk veilig kunnen verwijderen.”

      Afvalwaterinfrastructuur

      De sloop is onderdeel van het project AWP 2.0, waarbij het waterschap de afvalwaterinfrastructuur in West-Brabant moderniseert. Het afvalwater van 35 dorpen en steden stroomt via dit systeem naar de zuiveringsinstallatie in Bath, waarna het gezuiverd terugkeert naar de natuur. Met AWP 2.0 wil het waterschap de toekomstbestendigheid van het systeem garanderen.

      We gebruiken een grote kraan met een betonschaar om de toren stukje voor stukje naar beneden te knippen

      Kraanmachinist Bob Slinger van sloopbedrijf Adex uit Harderwijk is betrokken bij de afbraak van de toren. “We gebruiken een grote kraan met een betonschaar om de toren stukje voor stukje naar beneden te knippen”, vertelt hij. “De fundering zit diep, tot wel zeven à acht meter. Die knippen we tot zo’n twee meter onder het maaiveld weg. Het ijzer scheiden we van het puin, zodat alles netjes verwerkt wordt.”

      Lelijke toren

      De toren was lange tijd een herkenningspunt in de omgeving, maar herbestemmen bleek geen serieuze optie. “Tijdens de sloop van het naastgelegen gebouw vorig jaar was er een mooi moment”, vertelt De Beer. “Omwonenden schreven een gedicht met de titel Lelijke toren. Dat zegt genoeg over de publieke waardering.”

      De werkzaamheden zullen waarschijnlijk de nodige bekijks trekken, zeker nu de zomervakantie is begonnen. “Mensen die willen komen kijken, kunnen dat gerust doen”, zegt De Beer. “Al hoop ik voor de sloopploeg dat alles zo voorspoedig verloopt, dat ze sneller klaar zijn dan gepland.” Een paar uur na deze woorden werd bekend dat de sloopwerkzaamheden wegens een technische storing pas na het weekend zullen starten. De verwachting is dat het zichtbare deel van de toren dan binnen een week verdwenen is. De afrondende werkzaamheden onder de grond duren tot het einde van het jaar.

      Lees ook: Sloop persstation in Hoeven van start: ‘Opruimen wat we niet meer nodig hebben’