Roosendaal

Dubbel feest op Lintjesdag voor Rien en Jolanda uit Roosendaal: ‘Volkomen onverwacht’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Rien Oosterbos (70) en Jolanda Oosterbos-van Pul (66) uit Roosendaal zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Rien zet zich al jaren in voor de scouting, Jolanda voor mensen met een beperking. Het echtpaar haalt veel voldoening uit hun vrijwilligerswerk. “Die feeling heb je, of die feeling heb je niet.”

De koninklijke onderscheiding kwam volkomen onverwacht voor Rien. “Ik heb er niks voor gedaan,” aldus de oud-voorzitter van scouting Friedjof Nansen. Na 41 jaar deze rol vervuld te hebben, zet hij zich nu nog in voor de gezondheid van 40.000 padvinders tijdens een wereldwijd kamp.

Ik heb niet het gevoel dat ik iets geweldigs heb gedaan wat een lintje verdiend.

Ondanks dat hij al jaren in Roosendaal én wereldwijd een belangrijke bijdrage levert aan hun speelplezier, blijft Rien bescheiden. “Ik heb niet het gevoel dat ik iets geweldigs heb gedaan wat een lintje verdiend.”

Hij gunt zijn vrouw Jolanda haar lintje daarom meer, die door burgemeester Han van Midden werd uitgereikt in de huisartsenpraktijk waar Rien werkt. “Veel meer verdiend dan het mijne, omdat al haar vrije tijd in vrijwilligerswerk zit.”

Jolanda was daarentegen ook aangenaam verrast met de onderscheiding. In tegenstelling tot haar man is zij namelijk nooit voorzitter geweest van een organisatie waar ze vrijwilligerswerk voor doet. Na haar betaalde werk voor de Mytylschool, besloot ze zich te blijven inzetten voor mensen met een beperking.

Het is iets wat je doet, omdat het leuk is.

Nu wandelt ze wekelijks met een verstandelijk beperkte man van het Sterrebos. Zo nu en dan gaat ze met een groep SDW-cliënten op vakantie. Het lintje is de kers op haar vrijwilligerswerk, waar ze veel voldoening uit haalt. “Die feeling heb je, of die feeling heb je niet.” Haar echtgenoot Rien is het daar mee eens. “Het is iets wat je doet. Niet omdat het moet, maar omdat je het wil en het leuk is.”