Moerdijk

Duizenden kilo’s cocaïne ontdekt in telescoopkraan havengebied Moerdijk

Cocaïne telescoopkraan Moerdijk

Foto: OM

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

In het havengebied van Moerdijk heeft Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant een lading van zo’n 3000 kilo cocaïne gevonden. De lading zat verstopt in een telescoopkraan. Ter plaatse zijn drie mensen aangehouden.

Volgens het Openbaar Ministerie(OM) startte de zeehavenpolitie een onderzoek naar aanleiding van verschillende verdachte situaties die zijn gezien bij het bedrijf. Het opsporingsteam ontdekte als snel dat het bedrijf zwaar materiaal van Zuid-Amerika naar Nederland transporteert. Afgelopen week kwam via de haven van Antwerpen de grote telescoopkraan naar Nederland. Afgelopen vrijdag deed de politie een inval bij het bedrijf.

Er zat 3000 kilo cocaïne verstopt in de kraan. Dat heeft een straatwaarde van ongeveer 220 miljoen euro. Het voertuig is daarom in beslag genomen en zal verder onderzocht worden. De cocaïne is vernietigd door het team Bijzondere Bijstand van de Douane, meldt het OM.

Aanhoudingen

Agenten hebben een 64-jarige man uit Oosterhout, een 43-jarige man uit Westmaas en een 32-jarige man uit Cambodja aangehouden. Onder deze verdachten hoort ook de eigenaar van het bedrijf. Alle drie de mannen zitten vast en zullen gehoord en voorgeleid aan de rechter-commissaris worden.

Huiszoekingen

Naast de doorzoeking van de twee bedrijfspanden, zijn ook twee huizen doorzocht: een woning in Oosterhout en een in Westmaas. In beide huizen zijn vuurwapens en munitie gevonden. Ook is bij één van de verdachten 20 duizend euro contant geld gevonden. Alles is in beslag genomen.