Bosschenhoofd

Dutch Polar Bears en Vliegend Museum trekken op 5 mei weer samen op

Herbert Kats Herbert Kats

Vliegend Museum Seppe en The Dutch Polar Bears pakken zondag flink uit met het 5 mei Bevrijdingsfeest. Op Breda International Airport zullen vele pronkstukken te zien zijn, zoals een gereconstrueerde Messerschmidt Me-109. Rond 12 uur is er een formatievlucht van historische toestellen.

Het programma begint zondag om 11 uur en eindigt om 16 uur. Het is het tweede jaar waarop het museum en de Polar Bears samen bijzonder oorlogsmaterieel showen. “Jarenlang deden we al een herdenkingsvlucht tijdens de Dodenherdenking”, vertelt Harro Ranter van het Vliegend Museum. “Vorig jaar besloten we voor Bevrijdingsdag de handen ineen te slaan.”

De twee organisaties werken ook samen bij de jaarlijkse herdenking in september van de Slag om Arnhem (Market Garden). Over de drijfveer om het materieel te tonen klinkt het: “We verheerlijken niet de oorlog, we vieren de vrijheid. Deze tijd toont hoe belangrijk dat is.”

Neergehaald

Voor beide organisatoren is het, tachtig jaar na de bevrijding van Brabant, een mooie gelegenheid om hun bijzondere collectie onder de aandacht te brengen. Goed voorbeeld is het gevreesde Duitse jachtvliegtuig, de Messerschmidt.

Het toestel is niet vliegwaardig. In de oorlog werd het door de Amerikanen neergehaald. Decennia later werd het wrak opgegraven en door de vinder gereconstrueerd. Ook bijzonder: een Kubelwagen, de Duitse variant op ‘het werkpaard’ van de Geallieerden, de overbekende Willys Jeep.

Lesvliegtuigen

Tijdens het Bevrijdingsfeest gaat de schijnwerper eveneens op ‘iconische’ lesvliegtuigen als een Britse De Havilland Tiger Moth en een Amerikaanse Boeing Stearman. Beide vliegen zondag mee. Het grootste deel van de Geallieerde oorlogspiloten kreeg er les in.

Voor extra sfeer zorgt de Gastelse fanfare, die tussendoor steeds een halfuurtje muziek uit de jaren ’40-’50 ten gehore brengt.

Meer info over het evenement, zoals toegangsprijs en het volledige programma, zie Vliegend Museum Seppe.