Ossendrecht

Duurzame energie voor duizenden huishoudens in Woensdrecht

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeenten in West-Brabant en het Waterschap werken samen aan duurzame energie via onder meer de aanleg van windmolenparken en grootschalige velden met zonnepanelen. Dat gebeurt vanuit de RES (Regionale Energie Strategie). waarbij de lokale overheden in totaal 1,5 terrawatt aan duurzame energie willen opwekken. De gemeente Woensdrecht is één van de gemeenten die voorop loopt: binnenkort wordt hier genoeg energie geproduceerd om duizenden huishoudens te voorzien, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal.

 

De windmolens en zonneweides worden ontwikkeld in een gebied ten westen van Ossendrecht, voorbij de snelweg A4. “Onlangs zijn er al vijf wimdmolens geplaatst door Eneco, in samenwerking met de gemeente”, aldus Van Agtmaal. Ook is er overeenstemming bereikt met buurgemeente Reimerswaal. Daar had men, vanuit een andere RES in Zeeland, een windmolenpark gepland tegen de Brabantse Wal aan. Hiertegen heeft de gemeente Woendrecht bezwaar gemaakt en dat heeft er toe geleid dat beide gemeenten een akkoord hebben gesloten. “Gezamenlijk realiseren we een windmolenpark in het verlengde van de Kabeljauwbeek, waar de vijf molens van Eneco nu al staan.” Het gaat om zes molens op Woensdrechts grondgebied en zestien op het terrein van Reimerswaal. Ook wordt een bestaand, verouderd windmolenpark dat er al ligt vervangen door nieuwe turbines met een groter vermogen.

Groen licht

De projecten zijn grotendeels al vergund, de ontwikkelaars hebben onlangs groen licht gekregen van Woensdrecht. “We hebben in het voortraject daarbij de bewoners heel nauw betrokken”, benadrukt Van Agtmaal. Zo zijn er diverse inspraak- en meedenkbijeenkomsten geweest waarbij de burgers konden meepraten over waar de ontwikkelingen moeten plaatsvinden en waar niet. “We zitten heel dicht tegen Natura 2000-gebied aan”, merkt de lokale bewindsman op. “Het aantal keuzes is daarmee beperkt.” Uiteindelijk is gekozen voor een agrarischg gebied in de Ossendrechtse polder, in het zichtveld van de Antwerpse haven. “Dit is landschappelijk gezien de beste plaats”, aldus Van Agtmaal. De nieuwe windmolens hebben een capaciteit van 10 mW per jaar per molen. De opbrengst van de 50 hectare zonnepanelen is goed voor jaarlijks ruim 100 mW.