Wouwse Plantage

Duurzame primeur voor de gemeente Roosendaal en BAM Infra

Redactie Redactie

BAM Infra Nederland is bezig met het opnieuw asfalteren van de Plantagebaan in Wouwse Plantage. De gemeente en BAM gaat voor duurzaam. Het asfalt heeft een duurzaam tintje en er wordt gebruik gemaakt van ‘s werelds eerste elektrische wals. Donderdagmiddag was de openingshandeling.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

BAM Infra gebruikt voor het project Laag Energie Asfalt Beton, kortweg LEAB. Dit duurzame asfalt is volgens het bouwbedrijf net zo ongevoelig voor schade op de weg en gaat minstens net zo lang mee als conventioneel asfaltbeton. De deklaag bestaat uit gerecycled materiaal en is geproduceerd op een lage temperatuur. Dit leidt tot een schonere leefomgeving en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Wethouder Inge Raaijmakers is erg trots. “Ik zat in de enige elektrische wals van de wereld’’, vertelt ze met een glimlach.

Duurzaam en uniek

Bram de Mooij, bedrijfsleider BAM Wegen Zuid, vertelt dat BAM ook werkt aan een project op de afsluitdijk, de waterkering tussen Noord-Holland en Friesland. Daar zal naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde type weg worden toegepast.

Uitermate geschikt

De LEAB-deklaag, waarin duurzaam geproduceerd asfalt werwerkt is, wordt voor het eerst in de regio West-Brabant op de Plantagebaan in Wouwse Plantage aangebracht. De weg heeft geen scherpe, maar ruime bochten. Er zal dus nauwelijks tot geen handwerk bij de werkzaamheden plaatsvinden. Het nieuwe asfalt op de Plantagebaan zal dan ook snel en vrij gemakkelijk geplaatst zijn.