Wouw

Duurzame school De Stappen in Wouw schorst traditionele klaslokalen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het geluid van een kloppend hart klinkt door de speakers. Twee leerlingen rennen op loopbanden om letterlijk de laatste stappen naar de opening van de school te zetten. Alle andere kinderen springen mee om ze te steunen. Wanneer de meter honderd procent heeft bereikt schieten de confettikanonnen open en wordt er hard gegild. Het nieuwe gebouw KPO Kindcentrum De Stappen is officieel geopend.

Trotse directeur Rini Damen kan zijn geluk niet op. Eindelijk is het nieuwe gebouw geopend. ‘’Een nieuwe school was heel hard nodig’’, vertelt hij. ‘’Het oude gebouw was niet duurzaam en paste niet bij onze nieuwe vorm van onderwijs. Op alle fronten was het een versleten gebouw.’’

Nieuw onderwijs

Binnen in de school zijn verschillende ruimtes gecreëerd waar groepen kinderen les krijgen van hun juf of meester. Er is geen klaslokaal te vinden. De ouderwetse rijtjes van stoelen en tafels zijn nergens te bekennen. Het doet een beetje denken aan de moderne kantoortuinen. ‘’Wij werken met onze leerlingen in open ruimtes. Op deze manier kunnen we talenten en ontwikkelingen van kinderen beter tegemoet komen.’’ Buiten zijn verschillende buitenlokalen, is er een amfitheater en bevindt zich een moestuin. ”We willen de kinderen leren dat groentes niet uit een plastic verpakking komen en dat je ervoor moet zorgen. We willen ze leren zorgen voor de natuur”, aldus directeur Damen.

Het onderwijs gaat veel verder dan lezen en schrijven

Kees Mens van KPO Roosendaal vult aan: ‘’De tijd dat een kind gaat zitten in een klaslokaal en vervolgens de hele dag luistert naar wat de juf of meester te vertellen heeft is voorbij.’’ De school hoopt op deze manier meer maatwerk per kind te kunnen bieden. ‘’Het onderwijs gaat veel verder dan alleen lezen en schrijven’’, vervolgt Mens. ‘’We leren ze ook over het leven.’’

Natuurlijke elementen

Duurzaamheid was één van de belangrijkste punten tijdens de bouw. ‘’Zowel de binnenkant als het geraamte is gemaakt van hout’’, vertelt Arthur van Kempen van HEVO. Hij en zijn team zijn van begin tot eind betrokken geweest bij het project. ‘’Er zit bijna geen betontegel in het terrein.’’ Opmerkelijk is dat leerlingen mee hebben beslist in het ontwerp. ‘’Daaruit kwam naar voren dat ze zoveel mogelijk natuurlijke materialen wilden.’’ Met die wensen zijn zeker rekening gehouden. Het schoolplein is meer een schooltuin, met een moestuin en veel natuurlijke elementen. Er is geen stoeptegel te zien.

Toekomst

KPO De Stappen is de eerste van tien KPO scholen binnen de gemeente Roosendaal die de grote metamorfose heeft ondergaan. ”Deze school zal een vliegwiel zijn voor onderwijsvernieuwing binnen KPO”, zegt Mens. ”We zullen veel nieuwe scholen gaan zien in de gemeente Roosendaal, waardoor we een slag kunnen maken in de onderwijsvernieuwing. Zo hopen we nog beter onderwijs te kunnen gaan geven dan dat we al doen.”