Roosendaal

Duurzame woningen in voormalig V&D-pand Roosendaal

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het ooit bruisende V&D-pand aan het Roselaarplein in Roosendaal staat al jaren leeg. Daar gaat verandering in komen. Vandaag tekenden gemeente Roosendaal, investeerder PME Pensioenfonds en ontwikkelaar Syntrus Achmea Real Estate voor de bouw van 171 huurwoningen. Het omvangrijke project zal, als eerste in Roosendaal, uit houtbouw bestaan.

Er is lang over gesproken, gespard en gediscussieerd tussen de drie partijen. Wat kan er het beste gebeuren met het ietwat vervallen pand? Die uitkomsten zijn vandaag officieel vastgelegd. ‘’Er komen 171 appartementen, waarvan 43 zorgappartementen’’, vertelt Wethouder Cees Lok. ‘’Wonen in de binnenstad is tegenwoordig in. We worden allemaal wat ouder, en als je in het centrum woont is alles dichtbij. Je kan naar de winkels, de horeca, de bioscoop. Alles ligt binnen loopafstand.’’

Duurzaam bouwen

Investeerder en eigenaar van het pand, PME Pensioenfonds, is enthousiast over de vernieuwing. ‘’Dit gaat het eerste grote complex in Roosendaal zijn dat voornamelijk gebouwd is met hout’’, zegt voorzitter Eric Uijen. ‘’Bij het gebruik van hout en andere duurzame middelen tijdens het bouwproces wordt de CO2 opgeslagen in plaats van uitgestoten. We staan met zijn allen voor de opgave om de CO2 uitstoot te reduceren, daar dragen wij graag ons steentje aan bij.’’ Bij houtbouw wordt er in plaats van beton en steen, vanzelfsprekend, hout gebruikt.

Flinke investering

De kosten voor het project bedragen 65 miljoen euro. Een flinke investering. ‘’Dat is echt voor de lange termijn’’, verklaart Uijen. ‘’We willen dat de huurders hier lang van kunnen genieten. We doen dit voor een goed rendement, voor zowel de huurders als de gepensioneerden.’’

Nu de plannen er liggen en bekendheid hebben gekregen, is het tijd dat de procedures gaan lopen. Begin 2025 zou het complex klaar moeten zijn.