Bergen op Zoom

Echt Bergs: de verbindende wijk Nieuwe Buren in Fort-Zeekant

Foto: Roland Pijnen

Redactie Redactie

De Bergse wijk Fort-Zeekant ondergaat een vernieuwing. De directies van woningcorporatie Stadlander en uitvoerder ERA Contour hebben woensdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de nieuwbouw van het project Bergse Buren. Daarbij komt de verbinding tussen de huidige en nieuwe bewoners centraal te staan.

Door: Roland Pijnen (tekst) en Marvin Sluijter (video)

Het terrein tussen de Paulus Buyslaan en de Van Slingelandtlaan ligt al enige tijd braak sinds de oude woningen zijn gesloopt. Stadlander en ERA Contour hebben dan ook besloten om de samenwerking aan te gaan om dit gebied weer te bebouwen. Het belooft een groene woonbuurt te worden met alle faciliteiten van dien.

De nieuwbouwwijk

Zo komen er eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen met alle voorzieningen. In totaal worden er 118 woningen gebouwd, waarvan 28 koop- en 90 huurwoningen. De woningen hebben allemaal dezelfde uitstraling. Daarnaast is er bij het ontwerp van de wijk gekeken naar bouwstijlen in de buurt, aldus de initiatiefnemers. Zo zijn er herkenbare elementen als bijzondere kopgevels, ramen met roetjes, dakkapellen en luiken terug te vinden in de woningen. Er is een keuken, badkamer en slaapkamer, op de begane grond.

Ook is er goed gekeken naar het aantal parkeerplaatsen in het gebied. Bezoekers kunnen hun auto parkeren op parkeervlakken aan de straat en voor de nieuwe inwoners is er een hofje achter de woning. Volgens Bergse Buren is de nieuwbouw in de wijk Fort-Zeekant “Het volkse karakter in een nieuw jasje.”

Groen

In de nieuwbouwwijk is veel ruimte vrijgehouden voor groen. De huurwoningen zijn ‘Nul op de Meter’, dus energieneutraal, en gasloos. Dit wil zeggen dat de zonnepanelen op het dak van de woning net zo veel energie opwekken als dat één gezin per jaar verbruikt.

Ook wordt er een zogeheten wadi aangelegd. Een wadi is een laaggelegen plek in het groen waar overtollig regenwater wordt opgevangen tijdens een flinke regenbui. Het water trekt de grond in en ontlast het riool. Daarnaast komen in de bestrating van van de Binnenhoven waterdoorlaatbare ‘open tegels’. Al met al komt het de water- en bodemkwaliteit ten goede én gaat het hittestress tegen. Maar ook als het niet regent, is een wadi van toegevoegde waarde voor de buurt – zo benadrukken Stadlander en ERA Contour. Zo kan het een leuke speelplaats voor kinderen zijn, op de momenten dat de wadi leegstaat. En dat zal de grooste tijd van het jaar zo zijn, is de verwachting.