West-Brabant

Economie in West-Brabant al twee procent boven het niveau van voor de coronacrisis

Foto ter illustratie © Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De economie is in het tweede kwartaal van dit jaar in heel Nederland sterk gegroeid in vergelijking met vorig jaar. Maar zelfs als je dit jaar vergelijkt met 2019, het jaar vóór corona, blijken veel regio’s het beter te doen. Dat geldt ook voor West-Brabant. Onze regio heeft twee procent economische groei vergeleken met 2019. En maar liefst tien procent vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dat het dit jaar beter gaat met de economie dan vorig jaar, was te verwachten. De coronacrisis heeft er in 2020 hard ingehakt bij veel bedrijven en sectoren. Maar de Nederlandse economie zit duidelijk weer in de lift. En een groot deel van het land zit al weer boven het niveau van 2019, dus van vóór de coronacrisis. Dat concludeert het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek, op basis van nieuwe cijfers.

Tien procent hoger dan vorig jaar

De grootste groeiers sinds 2020 waren de regio’s Zuidoost-Brabant, Haarlemmermeer en IJmond. Die zaten tussen de 13 en 17 procent hoger dan vorig jaar. De meeste regio’s zijn het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid met acht tot tien procent, vergeleken met een jaar eerder. West-Brabant zit aan de bovenkant van die groei met tien procent. “De industrie, de horeca en de reisbemiddeling waren hiervoor de voornaamste aanjagers,” aldus het CBS. “Met name de horeca en de reisbemiddeling profiteerden van de versoepeling in de maatregelen tegen het coronavirus. Desondanks hebben deze bedrijfstakken nog niet het niveau van voor de crisis bereikt.”

Al twee procent meer dan vóór corona

Nog niet alle regio’s zitten al weer op het niveau van vóór de coronacrisis. Als je gaat vergelijken met het tweede kwartaal van 2019 zitten twaalf van de 52 regio’s er nog onder. In 14 regio’s was het tweede kwartaal van dit jaar ongeveer hetzelfde als in 2019. Maar in de helft van de regio’s is de economie dus al verbeterd ten opzichte van twee jaar geleden. Ook West-Brabant zit al boven het niveau van vóór corona: een groei van twee procent.

De regio’s die nog niet terug zijn op het niveau van vóór de coronacrisis hebben vooral veel luchtvaart, horeca, reisbemiddeling en cultuur. Dat zijn bedrijfstakken die hard getroffen zijn door de crisis. Daarom blijft de economie in die regio’s achter, zoals in Haarlemmermeer en Amsterdam. Die zijn dus wel gegroeid in vergelijking met vorig jaar, maar nog niet op het oude niveau van vóór corona. Regio’s met de hoogste groei hebben juist veel industrie en handel, zoals Zuidoost-Brabant, Delfzijl en Utrecht-West. Daar is de economie drie procent of meer gegroeid ten opzichte van 2019.