West-Brabant

Economische krimp in West-Brabant 6 tot 8 procent

Foto: © Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De economie in West-Brabant is in het tweede kwartaal van dit jaar 6 tot 8 procent gekrompen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal van 2020 had West-Brabant nog een kleine groei van 0 tot 1 %, als je het vergelijkt met dezelfde periode in 2019. Maar in het tweede kwartaal werden de gevolgen van de coronacrisis duidelijk.

De economie in de regio Haarlemmermeer is in de eerste helft van 2020 het hardst getroffen. Daar hebben ze 27 tot 29 procent moeten inleveren in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt het CBS. In West-Brabant bleef de krimp beperkt tot 6 à 8 procent. Dat komt omdat de regio’s een ander type bedrijven hebben. In de Haarlemmermeer zijn veel bedrijven afhankelijk van de luchtvaart. Terwijl er in Brabant meer problemen zijn in de horeca en zorg.

Dat er het economisch ook slecht gaat in de zorg lijkt tegenstrijdig, omdat de coronacrisis juist zoveel vraagt van zorgverleners. Het CBS verklaart dat zo: “In de zorg zijn per saldo minder diensten geleverd omdat vanwege corona veel afspraken en operaties zijn uitgesteld.” Op de website van het CBS vind je de economische krimpcijfers voor alle regio’s.