West-Brabant

Een lied schrijven en opnemen hielp Lydia Kroon uit burn-out te komen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Lydia Kroon uit Bosschenhoofd heeft zichzelf uit haar burn-out gezongen. Na maanden van vermoeidheid en depressie werd ze wakker met een melodietje in haar hoofd en wat regels tekst. Daaruit ontstond het nummer Kansloos. Kroon heeft het liedje in een studio opgenomen en hoopt er andere mensen met een burn-out mee te steunen.

Het ging lange tijd niet goed met Lydia Kroon uit Bosschenhoofd. Ze had een burn-out, waardoor ze nergens zin meer in had. “Ik was gewoon helemaal op. Geestelijk en lichamelijk gewoon heel moe. Slecht slapen, aan de andere kant ook heel gespannen voelen,” vertelde ze zondag in radioprogramma Tim Time op ZuidWest FM. “Heel nerveus. Alsof ik ook elke dag op moest voor mijn rijbewijs. En niks is leuk . Echt ongelofelijk: niks is leuk.”

Dan val je gewoon om en je kan niet uit jezelf overeind

Kroon heeft weinig met de vergelijking van burn-out met opgebrand zijn, als een lucifer. “Want dat lijkt het dat je ook je accu daarna niet meer kan opladen.” Zelf vergelijkt ze de symptomen liever met een te volle kapstok. “Daar kan je prima een hele hoop jassen op gooien. Alleen op een gegeven moment komen er zoveel jassen bij en dan ook nog eens aan één kant. Dan val je gewoon om en je kan niet uit jezelf overeind.”

Goed voor jezelf zorgen tijdens een burn-out viel haar vroeger niet mee. “Je hoort vaak ‘dan moet je gewoon ‘nee’ zeggen’. Ja, dat gaat niet altijd. Als je je medemensen moet helpen, dan ga je ook niet zeggen van ‘nu even niet’, legt ze uit. “Het kost al ontzettend veel moeite om dan toch maar een keertje een vriendin op de koffie te hebben. Die bedoelen het allemaal natuurlijk hartstikke goed. En je doet het ook wel, omdat je onderbewustzijn zegt van ‘ja, doe het nou maar wel’. Normaal krijg je daar een soort positieve prikkel van. Maar ik vond gewoon niks meer leuk.”

Joh meiden, super bedankt, maar ik ga nu naar huis

Kroon heeft geleerd beter haar grenzen aan te geven. “Laatst hadden twee vriendinnen van mij iets georganiseerd, gewoon bij hun thuis. En we hebben buiten lekker even gezeten en wat wat hapjes gegeten,” vertelt ze. “Op een gegeven moment voel ik dat ik moe ben en dan ga ik ook. En dan zeg ik ook ‘joh meiden, super bedankt, maar ik ga nu naar huis’. Ik luister veel meer naar hoe ik me voel.”

Tijdens de kerstdagen veranderde er ineens iets in Kroon. Juist op een moment dat ze erg depressief was. “Ik voelde me echt een kansloos, waardeloos figuur,” herinnert ze zich. “Toen werd ik op kerstochtend ineens wakker. En ik had een melodietje en een paar regels tekst in mijn hoofd. En ik dacht ‘wat overkomt mij nou?’ Want ik heb eigenlijk verder niet echt wat met muziek, maar het was zo bijzonder. Ik besloot om het toch maar op te nemen op mijn iPhone.”

Misschien moet ik hier toch iets mee doen?

In twee dagen tijd bedenkt Kroon het hele nummer Kansloos. “Er rolde gewoon ineens een complete tekst uit en een hele leuke melodielijn. En ja, ik merkte gewoon dat me dat zo’n boost gaf,” klinkt ze enthousiast. “In tegenstelling tot eigenlijk alle reguliere therapieën en medicijnen en alles wat ik al had geprobeerd. Dus ik kreeg toch zo’n soort prikkel: misschien moet ik hier toch iets mee doen?”

Kroon zoekt contact met Frans van Aken van de Stichting Mutaze. Deze stichting helpt mensen bij hun eerste stappen in de muziekwereld, bijvoorbeeld door podiumervaring op te doen of door mensen te helpen een nummer op te nemen in de studio. En dat laatste deed Kroon. “Het opnemen gaf mij zo’n boost. En dit heeft echt geholpen bij mijn herstel. Dus vandaar dat ik het ook echt uit wilde laten brengen, om gewoon het verhaal daarachter te kunnen vertellen.”

Ik heb geen stem als een nachtegaaltje, maar daardoor was het zo uniek

Gewoon eens wat uitproberen, ze deed maar wat. Want ze had niets met muziek, maar het voelde gewoon goed. “Ik heb geen stem als een nachtegaaltje, maar daardoor was het zo uniek. En het was echt voor het eerst sinds maanden dat ik voelde van ‘ha dit, dit is leuk’. En dat maakt het verschil.”

Kroon hoopt dat haar lied Kansloos hoop biedt aan mensen die nog in een burn-out of depressie zitten. “Die mijn verhaal horen en die denken ‘zie je: wonderen bestaan nog’. Onverwachte positieve verrassingen. Dus houd hoop en houd moed. En sta er voor open die dingetjes dus op te pikken,” vertelt ze. “Al is er maar één iemand die in dezelfde situatie zit en die denkt van ‘ja, dit geeft me net even weer hoop’, dat is het mij gewoon waard.”