Bergen op Zoom

Een week lang stakingen bij Sabic in Bergen op Zoom

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

FNV onderhandelaar Paul Smink vindt het niet bepaald solidair. Saudi Aramco, het moederbedrijf van Sabic, maakt 151 miljard winst per jaar maar weigert de medewerkers van Sabic in Bergen op Zoom een goede compensatie voor koopkrachtbehoud. Daarom beginnen vrijdag de voorbereidingen voor een staking die een week gaat duren.

“We denken aan de veiligheid van de inwoners van Bergen op Zoom natuurlijk”, legt vakbondsbestuurder Smink uit. “Daarom gaan we nog voor het weekend bepaalde onderdelen en chemische processen afbouwen.” Hij is oprecht verbaasd dat Sabic het zo ver laat komen, legt hij uit. Volgende week wordt er gestaakt en dat kost het bedrijf tientallen miljoenen. “We kijken elkaar geregeld stomverbaasd aan, maar waarschijnlijk had men niet verwacht dat de actiebereidheid van onze leden zo groot is.”

Serieus voorstel

Er zijn woensdag veiligheidsafspraken gemaakt, aldus Paul. Om te zorgen dat alles goed verloopt. En maandag gaat de echte stakingsweek in, tenzij Sabic nog dit weekend terugkomt op de onderhandelingen. Dan moet er echter wel sprake zijn van serieuze koopkrachtcompensatie. Niet de vier procent waarvan nu sprake is, de FNV gaat namens de leden voor tien procent. “En er zijn nog wat kleine dingen maar daar komen we wel aan uit.”

Kans op meer acties

Maandag aanstaande komen vakbondsleden zich bij de Raayberg melden voor het stakingsregister. En dat een week lang, aldus Smink. “We gaan nog geen aanvullende acties voeren, zoals de poorten bij Sabic blokkeren. In principe wil je met elkaar verder kunnen.” Maar de bond en de leden willen wél dat die CAO verbetert, anders blijft met mogelijk niet bij een week.

‘Aantrekkelijke werkgever’

Sabic heeft een andere kijk op de kwestie, meldt woordvoerder Bregje Schouteren. De werkgever betreurt dat de FNV nog tijdens de onderhandelingen uit het overleg is gestapt. Er is inmiddels wel een nieuw voorstel aan zowel deze als andere vakbonden gepresenteerd maar dat heeft er niet voor gezorgd dat de acties worden opgeschort of afgeblazen. Sabic hoopt spoedig een reactie te krijgen op dat “verbeterde voorstel”. Verder wijst het bedrijf erop zichzelf te beschouwen als “een aantrekkelijke werkgever die bouwt aan een duurzame toekomst voor onze sites, met langdurige werkgelegenheid voor de regio.”

Dit artikel is op 23 maart om 15.35 uur aangevuld met de reactie van Sabic (onderste alinea).