Huijbergen

Eenzame ouderen kunnen terecht bij ‘t Trefpunt in Huijbergen: ‘Mooi initiatief’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het was woensdagmiddag een drukke boel bij het informatiecentrum van Molen Johanna in Huijbergen. Zo’n vijftig mensen kwam daar bijeen voor ‘t Trefpunt: een huiskamerproject voor eenzame ouderen. Onder het genot van een lunch, met producten die mede dankzij Molen Johanna gemaakt zijn, bespraken de aanwezigen maatschappelijke thema’s als gezondheid, eenzaamheid en beweging.

Iedere tweede woensdag van de maand komen dertig tot vijftig ouderen uit Huijbergen samen in multifunctioneelcentrum De Kloek. “Maar vandaag zijn we eenmalig bij een bijzondere locatie”, vertelt Maria de Rond van het dorpsplatform Huijbergen. “We zijn dit keer in het informatiecentrum van Molen Johanna, de hele zaal zit vol!”

Medemens helpen

‘t Trefpunt is ontstaan vlak na de coronaperiode en is een samenwerking tussen Dorpscoöperatie Huijbergen en Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht. “We wilden graag ontdekken wat de mensen in Huijbergen nou nodig hebben”, legt initiatiefneemster Willemien de Wijs uit. “Zo hebben we onderwerpen als buurtpreventie en gezond eten besproken. Maar ook wanneer mensen vragen hebben over een eventuele verhuizing naar een verpleeghuis, zijn we er om ze te helpen.”

De lunch is woensdag geheel afgestemd op de locatie van de bijeenkomst. “Alle meelproducten die we hier vandaag eten, zijn in ‘onze’ molen Johanna gemalen”, zegt Maria trots. “Een bakker uit de buurt heeft van dat meel bijvoorbeeld lekkere broodjes gemaakt.” Met een kop koffie of thee zijn de bezoekers verwelkomd. De eerste gang was een pasteitje. Daarna kwamen de broodjes en andere lekkernijen op tafel.

Succes

Dat ‘t Trefpunt een succes is, blijkt uit het hoge aantal bezoekers. “We krijgen nu zelfs de vraag of we ook op zondagen iets willen organiseren”, vervolgt Willemien. “Dat is voor veel mensen een eenzame dag, dus we gaan kijken wat we kunnen regelen.” Maar daar blijft het niet bij. “Omliggende dorpen hebben hun interesse laten blijken. Wie weet kunnen we wel de handen ineenslaan en een of meerdere samenwerkingen beginnen.”