Roosendaal

Eerder en langer feestelijke lichtjes in Roosendaal

De winterse sfeerverlichting hangt inmiddels in de Brugstraat (foto: ZuidWest Update)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal kan dit seizoen eerder en langer genieten van de winterse sfeerverlichting. Normaal worden de feestlichtjes pas halverwege november opgehangen. Maar juist in deze coronatijd hebben veel mensen behoefte aan wat gezelligheid. Daarom is de sfeerverlichting deze week al opgehangen. En ze hoeven ook niet weggehaald te worden voor de carnavalsoptocht. Dus ze mogen blijven hangen tot eind januari.

Door: Bianca van Vugt

“Joh, laten we de lichtjes ophangen en het op die manier gezellig maken in de stad!” Binnenstadsmanager Olav Posthumus heeft zijn ploeg dit jaar vroeg aan het werk gezet. Normaal gesproken wordt de feestverlichting van Roosendaal pas halverwege november opgehangen. Maar dit coronajaar is niet normaal. En dus dacht Posthumus dat de mensen wel wat sfeer konden gebruiken.

Weinig mensen op staat, toch sfeer

Begin oktober leek hem nog echt wel te vroeg, maar de wintertijd was een mooi ijkpunt. “Het is nu meteen al een uur vroeger donker, dus dit leek me een mooi moment om ze op te hangen,” vertelt Posthumus. “We krijgen ook al meteen reacties van ‘er zijn wel weinig mensen op straat, maar het is nu toch gezellig’. Dus het leeft wel.”

Deze week worden alle guirlandes, ofwel slingers, over de straten gehangen en de ornamenten aan de lantaarnpalen. De bomen in de Roosendaalse binnenstad hebben zelfs nieuwe verlichting gekregen, want die worden ook al weer sinds 2012 in het licht gezet. En alle lampjes blijven aan tot eind januari. Dus je kunt er nu een volle drie maanden van genieten.

Nog een verrassing op 24 november

“Normaal moeten we alles weghalen voor de carnavalsoptocht. Je kunt niet riskeren dat zo’n hoge wagen achter een guirlande blijft steken,” legt Posthumus uit. Door de coronacrisis kan de optocht niet doorgaan. “Dus dachten wij: joh, dan laten we het toch lekker hangen tot eind januari.”

Niet alle sfeerverlichting komt meteen deze week al de Roosendaalse binnenstad in. Het enorme verlichte rendier, dat vorig jaar voor het eerst op de Nieuwe Markt stond, wordt pas op 24 november neergezet. Dan komt er nog een grote verlichte verrassing bij te staan. “Dat wordt ook een leuke voor fotoshoots. Maar wat het precies wordt, vertel ik nog niet. Vorig jaar lukte het niet, maar deze keer was ik er express vroeg bij om deze verrassing naar Roosendaal te halen,” zegt Posthumus geheimzinnig.

Vrachtwagenlading kerstboomverlichting

Na het sinterklaasfeest komen natuurlijk ook nog de grote kerstbomen in het centrum van Roosendaal te staan. “De gemeente zet die meestal op 6 of 7 december. Dan komt onze ploeg ook meteen weer met een vrachtwagenlading kerstlampjes om de bomen te verlichten,” aldus een enthousiaste binnenstadsmanager. “Het is natuurlijk minder druk in de stad, maar het is er tenminste wel sfeervol en gezellig.”