West-Brabant

Eerste 3 mountainbikeroutes Kalmthoutse Heide geopend

Vrijwilliger helpt bij de aanleg van een mountainbikeroute

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Mountainbikers kunnen voortaan genieten van de nieuwe routes in Grenspark Kalmthoutse Heide. Het eerste deel van het netwerk is klaar. In totaal komen er 4 mountainbikeroutes die met elkaar in verbinding staan. De eerste 3 zijn vrijdag open gegaan. Tot januari zijn de routes gratis te gebruiken, daarna is een vignet nodig.

Door: Bianca van Vugt

Een wielrengemeente als Woensdrecht kan natuurlijk niet zonder mountainbikeroutes. En sinds vrijdag hoeft dat ook niet meer. Want sindsdien zijn de eerste gloednieuwe routes op de Kalmthoutse Heide geopend. “De routes zijn een absolute toegevoegde waarde in het grensgebied. Ze vormen een goede trainingsroute door de mooie omgeving en bieden de ideale uitdaging voor zowel startende als ervaren mountainbikers,” vertelt wethouder Jeffrey van Agtmaal. 

Woensdrecht heeft het UCI Bike City label en wil daarom het fiets- en wieleraanbod steeds verbeteren. De aanleg van mountainbikeroutes stond dan ook hoog op het verlanglijstje. “We zijn trots dat de jarenlange intensieve samenwerking met alle partners en vrijwilligers hebben geleid tot dit grensoverschrijdende resultaat en zijn erg benieuwd naar de reacties van de mountainbikers,” vult de wethouder aan.

Natuur hoeft er niet onder te lijden

Mountainbikers hadden hun weg naar de Kalmthoutse Heide heus al wel gevonden. Maar dat ging niet naar wens. “In het Grenspark Kalmthoutse Heide wordt al veel gemountainbiket, maar helaas vaak op paden die hier niet geschikt voor zijn of waar veel andere gebruikers zoals wandelaars en ruiters recreëren,” legt Martin Groffen uit, voorzitter van Grenspark Kalmthoutse Heide. “Door deze nieuwe MTB routes kan iedereen op zijn of haar manier van de prachtige omgeving genieten, zonder dat de natuur hieronder lijdt of gebruikers last hebben van elkaar.”

Er zijn 4 mountainbikeroutes: Stoppelberg van 6 kilometer, Wildernissen van 9 kilometer, Staartse Heide van 6,1 kilometer en Volksabdij van 5,6 kilometer. De routes zijn aangelegd door Tracks & Trails en een grote groep vrijwilligers. De route bij de Volksabdij is nog niet klaar, die wordt nu aangelegd. Waarschijnlijk is die route in december klaar. De andere routes kunnen al wel worden gereden.

Opstappen kan op 40 km lange verbindingslus

De mountainbikeroutes vormen samen een netwerk. Ze zijn met elkaar verbonden door een verbindingslus van ruim 40 kilometer lang. Hierdoor kun je de 4 verschillende mountainbikeroutes vanuit meerdere plaatsen bereiken. Je volgt gewoon de gele borden van de verbindingslus en komt dan vanzelf uit bij één van de routes. Je vindt de gele borden in bijna de hele gemeente Woensdrecht, Kalmthout, Putte en Stabroek.

De routes zijn zo aangelegd, dat beginners én ervaren mountainbikers er plezier aan kunnen beleven. Ze zijn aangelegd in een deel van het bosgebied waar er de minste overlast is voor de natuur. Ook komen de fietsers, wandelaars en ruiters elkaar nu zo weinig mogelijk tegen om het veiliger te houden. Nu de mountainbikeroutes open zijn, mag je in het Nederlandse deel van Grenspark Kalmthoutse Heide alleen nog maar fietsen op de openbare wegen en paden.

Gratis tot 1 januari

De nieuwe mountainbikeroutes zijn nu nog gratis te ontdekken. Maar vanaf 1 januari moet je een vignet hebben om er te mogen fietsen. De opbrengst van de vignetten wordt gebruikt om het onderhoud aan de routes te betalen. Het is nog niet bekend hoeveel een vignet gaat kosten. Dat zal duidelijk worden bij de officiële opening van het mountainbikenetwerk. Als alles goed gaat, is dat in december.

Lees ook: Kalmthoutse Heide krijgt 3 officiële mountainbikeroutes