Bergen op Zoom

Eerste Bergse Karpercup vrijdag van start: ‘Het gaat eindelijk gebeuren’

Anouk Houweling Anouk Houweling

Karpervissers uit Bergen op Zoom organiseren van vrijdag tot zondag de eerste Bergse Karpercup. Tijdens de wedstrijd doen 22 koppels mee die allemaal een eigen plek hebben aan de Binnenschelde in Bergen op Zoom. Na het startschot op vrijdag word er 41 uur achter elkaar gevist.

Jean-Paul Rens is een van de vissers die mee helpt met het organiseren van de wedstrijd. “Het is een wedstrijd die wel al heel lang willen en het gaat nu eindelijk gebeuren”, zegt Rens. Door een grote mond te hebben in visserswinkel Jurgens in Bergen op Zoom, hebben ze een paar man bij elkaar weten te krijgen die wilde meehelpen met het organiseren van de wedstrijd. “Als je a zegt, moet je ook b zeggen”, vertelt Rens.

Wedstrijd

Vrijdagmiddag verzamelen de vissers zich bij zeilvereniging Aan lager wal voor de loting van de 22 visplekken. De wedstrijd start op vrijdagavond om acht uur met een startsein en dan mag er worden gevist tot zondag een uur. Met tien vrijwilligers worden de controles uitgevoerd. “Als er een vis is gevangen gaan ze er naartoe en wordt de vis gewogen, gemeten en wordt er een foto van gemaakt”, vertelt Rens. Daarna zetten ze de vis terug in het water.

Voorbereidingen

De voorbereidingen waren wat meer werk dan ze op voorhand hadden verwacht. “Dat geeft niet. We doen het met plezier. Maar dat het veel werk is, is wel gebleken” zegt Rens. Tijdens de voorbereidingen worden er staafmarkers in het water gezet, zodat de vissers weten in welk gebied ze mogen vissen. “Met de markeringen willen we voorkomen dat er discussies ontstaan over van wie een vis is”, zegt Rens. Om de zones zo goed en eerlijk mogelijk uit te zetten gebruikt Rens een radiografisch bootje om de afstand te meten. “Elke visser heeft een zone van 150 meter breed en 100 meter het water op”, vertelt Rens.

Blij

Rens en zijn medeorganisatoren zijn blij dat ze nu eindelijk kunnen beginnen en hebben er veel zin in. “Ik denk dat we nog blijer zijn als het klaar is en alles netjes verlopen is”, zegt Rens. Hij en andere vissers uit de regio vissen al van jongs af aan bij de Binnenschelde en weten dus allemaal dat er vis zit. “Het is een hartstikke mooi gebied om te laten zien aan karpervissend Nederland”, zegt Rens.