Steenbergen

Eerste bewoner voor nieuw Steenbergs Buitenvestehuis

Herbert Kats Herbert Kats

De fonkelnieuwe zorglocatie Buitenvestehuis in Steenbergen verwelkomde maandag de eerste bewoner. “En nu gaan we groeien”, klinkt een opgewekte locatiemanager Linsey Gadella.

Het kleinschalige complex biedt ruimte aan maximaal 22 mensen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies. Die ontvangen er de klok rond gespecialiseerde zorg op maat.

‘Alles mag, niets moet’, is het credo

Doelstelling van koepelorganisatie Dagelijks Leven -initiatiefnemer voor Buitenveste- is dat op dit soort locaties persoonlijke én betaalbare zorg wordt samengebracht. Dat betekent dat er in het Buitenvestehuis elke dag vers wordt gekookt. Bewoners moeten zich vrij voelen om al dan niet aan activiteiten deel te nemen. ‘Alles mag, niets moet’, is het credo.

Eigen meubels

Gadella en haar staf leggen de komende dagen nog huisbezoekjes af bij mogelijke nieuwe bewoners. “Er komen er dus nog bij”, blikt ze vooruit. Doelstelling is dat de stap naar begeleid wonen zo klein mogelijk wordt gemaakt. Zo is het huis knus ingericht en mogen de nieuwkomers eigen meubels meenemen. De 21 studio’s hebben allemaal een zit-/slaapkamer, een aanrecht en een badkamer.

Welkom

De filosofie is dat familie en vrienden zich net zo welkom voelen als de bewoners. Wat hun welzijn dan weer versterkt, is de gedachte. Daarom staan bij Dagelijks Leven-vestigingen de deuren dan altijd open, voor een kopje koffie, een luisterend oor of een uitgebreid bezoek.

Vrijdag opende de Steenbergse wethouder Nadir Baali (Progressief Samen) het nieuwe complex.