Woensdrecht

Eerste duurzame zoutloods van Nederland staat in de gemeente Woensdrecht

Anouk Houweling

Krijgen we dit jaar een witte kerst of niet? Hoe dan ook: de gemeente Woensdrecht is in ieder geval voorbereid. Woensdag werd de gloednieuwe zoutloods van de gemeente feestelijk geopend. De nieuwe zoutopslag is voorzien van zonnepanelen, waterafvoer en een dak dat met één druk op de knop openschuift.

De nieuwe zoutopslag aan de Korte Ven werd feestelijk geopend door wethouder Jeffrey van Agtmaal. Na de opening kregen de betrokken partijen een toepasselijk bedankje: een pakje zout. De loods heeft een schuifbaar dak dat in tegenstelling tot de oude mechanisch open en dicht gaat. “Dat is nodig voor het laden en lossen van het zout”, zegt Van Agtmaal.

Duurzaam

Op het eerste gezicht lijkt de loods heel normaal, maar het is de eerste in Nederland die volledig duurzaam is. “Op het dak liggen zonnepanelen, dus de energie die we verbruiken voor elektra, wordt zelf opgewekt.” Ook als het dak open staat, blijven de panelen stroom opwekken. “Voor één derde, omdat de rest dan uit de zon ligt”, legt de wethouder uit.

Maar de zonnepanelen zijn niet het enige wat deze loods bijzonder maakt. Ook is er een infiltratiesysteem voor de afvoer van regenwater. “En er zal worden ingezaaid voor de biodiversiteit.”

Natzout strooien

De gemeente heeft met de bouw van de zoutopslag ook de manier van strooien veranderd. Eerst werd er met standaard zout gestrooid, maar bij veel wind vloog dat alle kanten op. Nu gaat de gemeente natzout strooien. “Het trekt gelijk in het wegdek, waardoor het veel effectiever is en de weggebruiker ten goede komt.”

Door de verandering in het strooizout moet ook het materiaal worden aangepast. Half december verwacht de wethouder de nieuwe spullen. De busjes zelf hoeven niet vervangen te worden. “Ze worden nu met ander materiaal opgetuigd.” Met het nieuwe materiaal en de duurzame zoutopslag is het ook voor de mensen die ’s nachts het bed uit moeten om te strooien, een stuk prettiger werken.

Van Agtmaal hoopt dat het mee zal vallen, maar als er een strenge winter komt zijn ze goed voorbereid. “Bij ijspret zijn wij er klaar voor en hopen we dat de schaatsen uit het vet kunnen.”