Huijbergen

Eerste tentoonstelling bij molen gaat over boer, molen en bakker

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

In Huijbergen is deze maand een tentoonstelling te bezoeken met als thema: Van boer – naar molen – naar bakker. Een meer toepasselijk thema kun je je niet voorstellen voor de tentoonstelling in de educatieve ruimte die pal naast molen Johanna staat.

Als bezoeker krijg je informatie over het ontstaan van de molen uit 1862. Zo is er bijvoorbeeld een foto te zien van het eerste molenaarsgezin, familie Van den Berg. “Zij hebben er jaren gewoond. In oorlogstijd hebben er zelfs mensen onder de molen gezeten om te schuilen”, weet Peter van Zitteren, voorzitter van Heemkundekring De Wilhelmieten.

Restauratie

De vele foto’s die er van de molen te zien zijn, zijn niet allemaal even fraai. Op sommige platen is de molen behoorlijk verpauperd. “De molen is in verval gekomen en er werd niks aan gedaan. Op een gegeven moment heeft de gemeente de handschoen opgepakt en is die begonnen met de restauratie omstreeks 1969”, zegt Van Zitteren.

Tot op de dag van vandaag staat de historische molen er goed bij, mede dankzij stichting Molen Johanna Huijbergen die in 2019 het beheer in handen heeft en dankzij Hans Oele. “We laten ook een film zien waarin je vrijwillige molenaar Oele aan het werk ziet. In dezelfde film zie je ook beelden van bakker Nelen die hubkes bakte en liet wijden door pastoor Schoenmakers”, zegt Frans Hoecks, penningmeester van de Heemkundekring.

Boer en bakker

Voordat de molen graan kan malen, moet er graan verbouwd worden. Daarom wordt er ook stilgestaan bij het vroegere agrarische werk, met bijbehorende gereedschappen zoals de zeis en sikkel. Nadat de molen zijn werk heeft gedaan kan het meel naar de bakker. Ook dit is een onderdeel van de tentoonstelling. “We hebben allerlei spullen die de bakker gebruikt om bijvoorbeeld brood of koek te maken”, zegt Van Zitteren terwijl hij wijst naar een tafel met daarop een deegroller, bakvorm en een grote weegschaal, die in bruikleen is van bakker Wilbrink.

Het concept slaat heel goed aan

De tentoonstelling is op 2, 9, 16 en 23 oktober te bezoeken van 11 tot 16 uur. “Afgelopen zondag hebben we 140 mensen op bezoek gehad in de molen”, zegt Theo Sanders van de Huijbergse molenstichting. Veel van hen bezochten ook de tentoonstelling. “Het concept slaat heel goed aan. Ik ben blij dat de heemkundekring de educatieve ruimte gebruikt voor de tentoonstelling”, zegt hij. Bezoekers kunnen tijdens een bezoek aan molen en expo ook een bakje koffie, cake, brood of bakmixen kopen.