Bergen op Zoom

Eerste verbodsbord voor vrachtwagens in Bergse binnenstad onthuld

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Woensdagochtend is op de hoek van de Korneel Slootmanslaan en de Ravelstraat in Bergen op Zoom het eerste verbodsbord opgehangen voor vrachtwagens. In totaal komen er 51 borden te hangen die ervoor moeten zorgen dat vrachtwagens niet meer door de binnenstad rijden.

“We hebben heel veel vrachtwagenverkeer dat dwars door de stad komt en geen bestemming heeft in het centrum. Samen met bewoners, ondernemers en de raad hebben we gekeken naar hoe we de vrachtwagens uit het centrum kunnen weren. Daarom zijn we deze borden gaan hangen. In totaal 51”, vertelt wethouder Patrick van der Velden.

Bewoners

Het vrachtwagenverbod komt er vanwege de overbelaste centrumring. Het gaat voornamelijk om de Antwerpsestraat, Auvergnestraat, Glymesstraat en Boutershemstraat. Bewoners voeren al twintig jaar actie om het vrachtverkeer niet meer door de binnenstad te laten rijden. 

Eddie Simonis, woordvoerder namens de bewoners van de centrumring is erg blij met de verbodsborden. “Dit is waar wij al ruim 20 jaar voor bezig zijn. Toen destijds de randweg is aangelegd hadden wij de hoop dat het vrachtverkeer wat niet in de binnenstad thuis hoort zou verdwijnen. Dat is niet gebeurd. Nu staan wij vandaag hier om ook dat stukje de stad uit te krijgen.”

Folders

De gemeente heeft naast de verbodsborden ook folders laten maken in zes verschillende talen die bij alle bedrijven op de industrieterreinen liggen. “Daarin staat te lezen hoe ze moeten rijden. Wij hopen dat de vrachtwagenchauffeurs dat allemaal oppikken”, aldus Van der Velden. “Maar het mooiste zou zijn als alle vrachtwagens zijn aangesloten op een verkeerssysteem. Maar dat is nogal duur.” De gemeente plaatst daarom aan het begin van de stad waarschuwingsborden. Chauffeurs kunnen dan omkeren of een ontsluitingsroute nemen.

Begin is gemaakt

Simonis hoopt dat met het plaatsen van de verbodsborden er een begin wordt gemaakt met het weren van vrachtverkeer in de binnenstad. “Het zal nog een tijdje duren. Maar het vrachtverkeer wat niet in het centrum thuishoort, verdwijnt uit de stad.”