West-Brabant

Eerste versoepelingen in België van kracht, grenzen blijven nog dicht

De container op de grensovergang bij de Zandvlietseweg in Ossendrecht blijft nog even staan.

Maarten Elst Maarten Elst

België gaat gefaseerd terug naar het normale leven. In drie gecontroleerde fases willen de zuiderburen het dagelijkse leven grotendeels weer oppakken. Zo kunnen veel Belgen vanaf maandag 4 mei weer aan het werk, met drieën sporten en reizen met het openbaar vervoer. Maar de grens blijft minstens tot en met 8 juni dicht: wie zonder geldige reden België in of uit gaat, riskeert nog altijd een hoge boete.

Het is voor de eerste keer dat de coronamaatregelen in België worden versoepeld. In de eerste fase, genaamd Fase 1A, mogen onder meer niet-essentiële bedrijven weer heropstarten. Het gaat hierbij om de zogenaamde B2B-bedrijven, bedrijven die enkel voor andere bedrijven werken en niet voor het grote publiek. Zo blijven horecagelegenheden voorlopig nog dicht. Stoffenwinkels mogen juist wel weer de deuren openen. 

Iedereen die ouder is dan 12 jaar en met het openbaar vervoer reist, moet een mondkapje dragen. Ook in Eurostar- en Thalystreinen, die beginnen en eindigen in Nederland, is het dragen van een mondmasker verplicht.

Samen sporten mag weer

Ook krijgen de Belgen meer mogelijkheden om aan lichaamsbeweging te doen. Naast wandelen, hardlopen en fietsen mogen de zuiderburen vanaf maandag 4 mei ook onder meer vissen, tennissen en paardrijden. Tenminste, als er afstand kan worden gehouden. Het is toegelaten om met twee mensen af te spreken om samen te sporten, maar de Belgen moeten er wel op letten dat het altijd om dezelfde twee personen gaat. Ook ziekenhuizen en creches gaan langzaamaan weer over op het normale leven. 

Fase 1B begint op maandag 11 mei. Dan gaan de overige winkels onder strikte voorwaarden weer open, voor een beperkt aantal klanten. Een week later (Fase 2) gaan ook de Belgische basisscholen en middelbare scholen in kleinere groepen weer beginnen. Er wordt nog bekeken of contactberoepen, zoals kappers, hun zaken vanaf 18 mei weer mogen openen.

Grenzen blijven dicht

Wat onveranderd blijft, zijn de gesloten grenzen. Het is afhankelijk van de ontwikkeling van de coronapandemie wanneer de grenzen met België weer open mogen. Maar ze blijven nu op z’n minst tot en met 8 juni dicht. Het is niet toegestaan om de grens over te steken voor een niet-essentiële verplaatsing. In deze Fase 3 wil België ook de horecagelegenheden weer opstarten.

Belgische arbeiders die in Nederland voor hun werk moeten zijn, mogen dankzij de verruimingen van de coronamaatregelen in Nederland boodschappen doen en mee naar België nemen.