Oud Gastel

Eeuwenoude waterput wordt wensput ter ere van 750 jaar Oud Gastel

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

In een oude 17e-eeuwse waterput in Oud Gastel kwamen donderdagavond vijf mannen uit vroeger tijden bijeen. Ze hadden overleg over het jubileumjaar van hun dorp, dat volgend jaar 750 jaar bestaat. Maar dat overleg was niet zomaar in de waterput: de put verandert namelijk in een wensput. Het geld dat wordt op gehaald komt ten goede van het dorp Oud Gastel.

“We willen met deze put zichtbaar maken wat er in Oud Gastel is”, vertelt Karen Bartelen. Hij is de voorzitter van Gastel 750 jaar. Normaal is de put helemaal vol met water. Maar donderdagavond ligt er een laagje van slechts een paar centimeter. “Er moet onderhoud gepleegd worden aan de put, dus wij grepen de kans met beide handen aan om erin te mogen.”

Wim van den Broek is de geschiedenisbewaker als het gaat om 750 jaar Oud Gastel. Hij is bezig met het samenstellen van een tijdlijn, die terug gaat tot 1275. “Dat wordt een heel dik boek denk ik”, grinnikt hij. Dat hij in de eeuwenoude put staat, vindt hij dan ook bijzonder. “Toch een onontdekt plekje voor mij. De put geeft aan hoe rijk de historie van Gastel is.”

Wensput

Het bestuur van Gastel 750 jaar is druk bezig met het verzamelen van informatie over het dorp en het organiseren van evenementen en andere bijzonderheden. Daarvoor hebben ze een subsidie gekregen van de gemeente. “En we mogen van deze put een wensput maken”, legt Karel uit. Aan de zijkant van de put is een buisje geplaatst, die tot januari 2026 blijft zitten.

Maar waarom eigenlijk een wensput? “We hebben zoveel wensen als het gaat om ons jubileumjaar, en we hebben zoveel aanmeldingen voor leuke dingen gekregen. Dat krijgen we bijna niet meer voor elkaar met de subsidie die we hebben gekregen.” Met de opbrengst van de wensput zouden eventuele tekorten aan worden gevuld, of wensen in vervulling worden gebracht.

Rijke geschiedenis

Wim had als voornemen om iedere dag een jaar uit de geschiedenis van Oud Gastel te ontdekken, dus vanaf 1275. “Dat is soms wel lastig, want er was toen nog geen media.” Maar toch heeft hij al genoeg ontdekt. “Dat Mozart hier bijvoorbeeld een keer met een koets voorbij is gereden, en de bierbrouwerij van de familie Mastboom.”

De bijeenkomst in de put is – geheel toevallig – op de vijfhonderdste dag van Wim zijn onderzoek. “Ik leef vandaag dus eigenlijk in 1775. Het begin van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, bij de Fransen begint de revolutie te borrelen en de protestanten hebben nog de overhand, ook in Oud Gastel.”

Genoeg historie dus en dus ook genoeg om te vertellen. “Ik hoop dat we er een heel mooi en bijzonder jaar van kunnen gaan maken”, zegt Karel. “Het wordt in ieder geval een heel gevarieerd jaar”, eindigt Wim.