Roosendaal

Egelopvang Roosendaal heeft last van afvaldumpingen

Redactie Redactie

De Stichting Egelopvang in Roosendaal heeft last van mensen die afval dumpen in de donatiebakken. De stichting heeft twee afvalbakken voor de deur staan waar mensen frituurvet of kleding kunnen doneren. Nu dumpen mensen daar steeds vaker ander afval in. Dit kost de stichting juist geld, waardoor de donaties die zij normaal voor de donatiebakken krijgt in het niet vallen.

Door: Jerom Huijskens

De egelopvang in Roosendaal heeft te maken met afvaldumpingen in de donatiebakken. Mensen gooien chemisch afval, huisvuil, hout en zelfs meubels in de bakken, die bedoeld zijn voor frituurvet en kleding. De stichting krijgt geld van de gemeente als zij de volle donatiebakken met het juiste afval aanleveren. Dat geld gebruikt de stichting dan voor de egels. Maar als de bakken gevuld zijn met verkeerd afval, moeten de vrijwilligers dit uit de bakken halen en zelf naar de stort brengen. Dat kost de stichting geld. De opbrengst die zij krijgt voor het frituurvet en de kleding gaan dan spreekwoordelijk de prullenbak in.

Stichting Egelopvang Roosendaal vangt zieke, gewonde of verdwaalde egels op en verzorgt hen. Ze zet de dieren daarna weer veilig uit in de natuur. Tegenwoordig vangt de opvang jaarlijks honderden egels op. De organisatie bestaat volledig uit vrijwilligers en is afhankelijk van donaties en giften.

Vervelende klus

Het afval wegbrengen is een taak van de vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Wendie Adelmund. “Mensen gebruiken ons gewoon als dump. Ze zien een afvalbak staan en denken: ‘hei, dat is makkelijk’. Maar voor ons is dit heel vervelend. Laatst hadden we zelfs twee grote zitzakken erin zitten. We moeten het afval eruit sorteren, het op eigen initiatief naar de stort brengen en daar dan ook voor betalen. De donaties die wij ontvangen gaan daar dan aan op. Wij steken liever onze energie en ons geld in de egels die wij verzorgen,” zegt Adelmund.

Oproep aan de dumpers

De vrijwilligster heeft een oproep aan de mensen die afval willen dumpen in de bakken bij de stichting. “Deponeer alsjeblieft het afval in de daarvoor bestemde bakken. Maar gooi je andere afval gewoon zelf weg of breng het zelf naar de stort. Laat onze bakken gebruiken door mensen die wel met het juiste afval komen, dan kunnen wij met het geld dat we daarmee ophalen weer iets goeds doen.”

Wil je zelf iets doen voor de egels? Op de website van de Egelopvang vind je niet alleen informatie over hun vrijwilligerswerk, maar ook wat je zelf kunt doen om de egels te helpen.