Bergen op Zoom

Ei! Gade mee dweile geeft de krab hoop

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Hoe er dit jaar gedweild gaat worden in het Krabbegat is nog maar de vraag. Maar de titel van het nieuwe boek van schrijver Henk Witjes liegt er niet om. Ei! Gade mee dweile heet het boek, waarmee Witjes de Krabben hoop wil geven. Want Vastenavend gaat volgens hem nooit verloren!

Bergenaar Henk Witjes is sinds zijn pensioen actief als auteur. Daarnaast is hij een Vastenavendliefhebber in hart en nieren. Het is daarom ook geen wonder dat zijn vijfde boek over vastenavend gaat. “Ei! Gade mee dweile is een uitnodiging aan de Bergse krabben om weer langzaamaan het vastenavendfeest hopelijk weer op te pakken”, zegt Witjes voorzichtig.

Om tijdens de stille vastenavendperiode van vorig jaar toch aandacht aan het leutfeest te geven plaatste hij een verhaal op Facebook. De reacties waren overweldigend! “Ik kreeg van heel veel mensen reacties als ‘maak er een bundel van’. Ik ben door gaan schrijven en het resultaat is een bundel van 22 verhalen met illustraties die zijn gemaakt door Eric Ellich.”

Witjes schreef de verhalen naar eigen zeggen in het zwierigs Bergs. “Ik heb het ook na laten kijken door dialectgenootschap de Berregse Kamer. Dat zijn idealistische mensen die het Bergse taaltje levendig willen houden.”

Het boek wordt op 20 februari om 14 uur aan het grote publiek gepresenteerd in Den Enghel in bergen op Zoom. Niemand minder dan prins Wannes III zal het eerste exemplaar dan in ontvangst nemen. Daarna kunnen mensen het boekje voor twintig euro kopen door een mail te sturen naar [email protected]