Hoogerheide

Eigen onderhoud sportclubs scheelt Woensdrecht jaarlijks 30.000 euro

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Woensdrecht heeft diverse sportparken waarbij de gemeente verantwoordelijk is voor het onderhoud. Er is een actualisatie gemaakt van hoe de sportparken er momenteel bij liggen en wat er de komende jaren aan onderhoud en renovaties benodigd is om de gewenste kwaliteit te behouden. Een deel van het werk wordt door de verenigingen zelf uitgevoerd, die daarvoor een vergoeding krijgen. Dit zelfonderhoud bespaart de gemeente zo’n 30.000 euro per jaar.

Door: Abdirisaq Ali en Han Verbeem

Woensdrecht heeft een gemeentelijk meerjaren-onderhoudsplan (MJOP) opgesteld voor alle sportparken die ze in eigen beheer heeft; het zijn sportvelden voor voetbal, tennis, honkbal en softbal. Het groot onderhoud heeft betrekking op zowel het maaien van de velden als op het bijhouden van hekwerken, kantinegebouwen, kleedruimtes en groenstroken. Ook de lichtmasten ondergaan een renovatie. In gevallen waar dat al niet gebeurd was, schakelt men over op duurzame LED-verlichting. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de elektriciteitsrekening – aldus wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Verzorgde sportparken

De sporvelden in Woensdrecht zijn over het algemeen goed op orde, zostelt Van Agtmaal. De lokale bewindsman constateert dat er sprake is van goed verzorgde sportparken. “Alleen bij het park van honk-en softbalvereniging de Batters-Dockers in Putte zien we dat bepaalde onderdelen niet het gewenste kwaliteitsniveau halen.” Onderhoud aan het Huijbergse sportpark wordt vooralsnog uitgesteld, omdat de gemeente momenteel een onderzoek uitvoert naar een mogelijke herindeling van het park.

Kunstgras

Bij de sportparken die kunstgrasvelden hebbem -in Hoogerheide, Woensdrecht en Huijbergen- worden zoheen kantplanken aangebracht, bestaande uit leunhekwerken. “Dit wordt gelijktijdig uitgevoerd met de toplaagrenovatie van dekunstgrasvelden”, verduidelijkt de wethouder. “In Hoogerheide gebeurt dit in 2021, in Woensdrecht in 2022. In Huijbergen is dit nog even afhankelijk van het onderzoek naar de herinrichting van het sportpark.”

Onderhoud deels door clubs zelf

Een groot deel van de onderhoudswerkzaamheden wordt uitbesteed aan bedrijven maar de verenigingen kunnen ook het nodige zelf doen. Daarvoor krijgen de sportclubs een oonderhoudsvergoeding. Van Agtmaal: “De gemeente is jaarlijks €220.740 kwijt aan het onderhoud van de sportparken, waarvan €34.187 als vergoeding is aan de verenigingen voor zelf verricht onderhoud.” Het totaal aan onderhoudskosten komt daarmee op een krappe €256.000. Zou er geen zelfonderhoud door de clubs worden uitgevoerd, dan komt de rekening voor de gemeente uit op €285.273 – zo becijfert de wethouder.

Eigen inzicht

“Doordat de verenigingen zelf de handen uit de mouwen steken, scheelt dit de gemeente dus aanzienlijk in kosten.” Het mes snijdt aan twee kanten, aldus de wethouder, omdat de verenigingen hun deel van de onderhoudsvergoeding naar eigen inzicht kunnen besteden.