Roosendaal

Elektrische deelscooters zijn een goed initiatief maar parkeerchaos ligt op de loer

Elektrische deelscooters en fietsen

Kitty Joachems Kitty Joachems

Sinds 5 juli kunnen inwoners en bezoekers van Roosendaal gebruik maken van elektrische deelscooters en –fietsen. Wethouder Evelien van der Star noemde het een “supermooi en duurzaam alternatief voor de auto.” PvdA-raadslid Björn Rommens is het met haar eens. Maar hij ziet, net als de overgrote meerderheid van zijn collega raadsleden, toch ook nog beren op de weg. Of eigenlijk: nààst de weg. Want parkeerchaos ligt op de loer.

“Meteen de eerste dag was het al raak”, zegt Rommens namens bijna alle raadsleden in Het Fractiehuis op ZuidWest FM. “De deelscooters waren nog maar net geïntroduceerd of er ging al een foto rond van een scooter die ergens midden op een stoep was achtergelaten.” De gemeenteraad verwacht dat dit nog maar het begin is. “In andere gemeenten kun je alleen de rit afmelden als je in een geregistreerde parkeerplaats staat”, vertelt Rommens. “We hebben het college gevraagd of zij van plan zijn dit systeem ook in Roosendaal toe te passen.”

Wild parkeren

Volgens de raad zou dit systeem wild parkeren flink kunnen terugdringen. Want de huur loopt door als iemand de deelscooter of –fiets parkeert op een plek waar dit niet mag. Het college laat in een antwoord weten dat er maar op een paar plekken specifieke vakken komen waarin geparkeerd moet worden. Wel geeft de app aan binnen welk zogenaamd servicegebied iemand het vervoermiddel moet parkeren. De raad denkt dat niet voldoende is om parkeerchaos te voorkomen.

Pilot

Met de komst van de elektrische deelscooters en –fietsen is een pilot gestart van twee jaar. Elke drie maanden vindt een evaluatie plaats. In de evaluatie zal het ook over het wild parkeren gaan. PvdA Roosendaal roept via hun social media kanalen iedereen op om verkeerd geparkeerde deelscooters en –fietsen te melden. Dat kan in reactie op hun posts of via de BuitenBeter App.