Hoogerheide

Elf bomen geplant tijdens Boomfeestdag in Woensdrecht

Maarten Elst Maarten Elst

De Torontolaan in Hoogerheide is dankzij Boomfeestdag tien bomen rijker geworden. Leerlingen van basisschool Fortuna in Hoogerheide hebben samen met het voltallige college van de gemeente Woensdrecht de bomen geplant. Onder meer een Prius en een Spaanse Aak pronken in de straat. Even verderop aan de Hamiltonlaan werd de elfde boom geplant. Het is onderdeel van de jaarlijkse duurzame traditie waarbij de gemeente Woensdrecht een stukje groener wordt.

Jaarlijks staat de gemeente Woensdrecht stil bij Boomfeestdag, weet ook wethouder Jeffrey van Agtmaal. “We zeggen ook dat we de groene gemeente op de Brabantse Wal zijn. We hebben veel groen in onze gemeente. In de Torontolaan en de Hamiltonlaan hadden we nog ruimte om aan te planten. Vandaar onze keuze om hier Boomfeestdag te vieren”, aldus de wethouder.

Variatie aan bomen

Jaarlijks zijn basisschoolleerlingen uit de gemeente Woensdrecht in de weer met het klimaat rond Boomfeestdag. Ditmaal was het de eer aan basisschool Fortuna uit Hoogerheide om een afvaardiging af te sturen naar het jaarlijkse planten. De leerlingen staan te trappelen van ongeduld om de tien bomen aan de Torontolaan en boom aan de Hamiltonlaan te planten. “Zij krijgen van ons ook lesmateriaal mee over de voor- en nadelen van groen”, verduidelijkt Van Agtmaal. “Dus ook over biodiversiteit. Ze krijgen het met de paplepel ingegoten op jonge leeftijd.”

Er komen tien verschillende bomen aan de Torontolaan. Van de Spaanse Aak tot aan de Prius, geen enkele boom is hetzelfde. En dat heeft zo zijn reden, weet wethouder Van Agtmaal. “Normaal gesproken zie je in Nederland, maar ook bij ons in de gemeente, dat er een rij met dezelfde bomen worden geplant. Dat gaf heel vaak overlast of ziektes, de wortels van de bomen willen nogal snel in elkaar groeien in dat geval. Nu kiezen we voor veel verschillende bomen, de kans op ziekte is nauwelijks. Plus je hebt een mooie variatie in het straatbeeld.”

Hele college aanwezig

Niet alleen wethouder Van Agtmaal was aanwezig, ook de burgemeester en de andere wethouders togen af naar de Torontolaan voor Boomfeestdag. “Normaal gesproken zijn er op Boomfeestdag altijd wel meerdere wethouders of de burgemeester op locatie”, vervolgt Van Agtmaal. “We zien het belang in van een goede biodiversiteit op de Brabantse Wal van de groene gemeente in deze hoek.”

Nieuwsgierige buurtbewoners staan vrijwel direct op de oprit toe te kijken naar de tien geplante bomen in de straat. “De buurtbewoners zijn hartstikke tevreden, wij ook. Dat is alleen maar mooi.”