Bergen op Zoom

Ellen van Sluijs vanaf volgend jaar nieuwe predikant Bergen op Zoom

Redactie Redactie

De protestantse kerk in Bergen op Zoom houdt zich de komende jaren bezig met een nieuw plan. Ellen van Sluijs wordt de nieuwe predikant van Bergen op Zoom. Ze is één van de personen die de veranderingen in goede banen moet leiden. De huidige predikant van De Baai in Etten-Leur verwacht eind februari de overstap te maken en 7 maart in te treden.  

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Het is niet zo dat Van Sluijs als predikant alleen op zondagochtend werkt. “Preken is een klein onderdeel van wat ik doe. Het werk doordeweeks is misschien nog belangrijker. Je trekt op met mensen en maakt een hoop mee. Er is te weinig tijd om alles te doen.”

Predikant

“Een vrouwelijke predikant? Dat is gebruikelijk. Het percentage in de protestantse kerk is 50/50”, aldus Van Sluijs. Zelf heeft ze daar nooit bewust nadelen of voordelen van ondervonden. “Ik heb nooit het idee gehad dat er zo ontzettend veel verschil zit tussen mannen en vrouwen.” Inmiddels woont ze 10 jaar in Etten-Leur. Over een aantal maanden maakt ze samen met haar man de overgang naar Bergen op Zoom. “Als predikant is het gebruikelijk om na een aantal jaar over te stappen”, zegt Van Sluijs.

Overstap

Haar voorganger is Willem Vermeulen, die met emeritaat gaat. “Hij heeft het fantastisch gedaan”, zegt de predikant die in zijn voetsporen zal treden. Ze bracht een deel van haar jeugd door in Halsteren maar vind het lastig om terug te keren. “Het is moeilijk om de gemeente Etten-Leur achter te laten.” Toch kijkt ze uit naar het nieuwe avontuur. “Ik zie veel overeenkomsten met de gemeente Bergen op Zoom. Het is een katholiek dorp in West-Brabant.” 

Beleidsplan

Protestantse gemeentes bevinden zich in een tijd waarin het aantal leden dalen en de gemiddelde leeftijd stijgt. Dat is een landelijke trend en als feit geaccepteerd. Ondanks dat betekent dit niet dat de protestantse gemeente in Bergen op Zoom gaat zitten afwachten. “Er komt een hele nieuwe structuur”, aldus Van Sluijs. Het beleidsplan (2020-2024) van de protestantse gemeente Bergen op Zoom is opgesplitst in twee delen. “De tweede periode zal in de praktijk verder reiken dan de beleidsperiode van het plan dat nu voorligt”, valt te lezen in het plan.

De zondagochtend met kerkdiensten zal een kernzaak blijven van de gemeente. Hier wordt blijvend in geïnvesteerd. Daar tegenover staat dat er ook naar andere vormen van kerkzijn wordt gekeken. Met en voor andere doelgroepen worden vormen van erediensten en vieringen ontwikkeld. Ellen van Sluijs ziet zeker toekomst in de kerk. “De kerk moet meegroeien in veranderingen. Het is belangrijk om de brug te slaan tussen de kerk en de maatschappij. Als kerk kun je leren en van betekenis zijn voor de maatschappij.”