Hoogerheide

Energiekosten naar nul bij modezaak Henri’s in Hoogerheide

Foto: Dennis van Loenhout

Redactie Redactie

Modezaak Henri’s Ladies & Gents in Hoogerheide schreeuwt verduurzaming van de daken. Op het pand liggen 115 zonnepanelen die de energierekening van de 400 vierkante meter grote kledingwinkel terugbrengen naar “nul euro”, aldus ondernemers Bram en Henri Beening. Het is een enorme investering in een moeilijke tijd. Desondanks is het een bewuste keuze die meerdere voordelen met zich meebrengt.

Door: Roland Pijnen

Er is met vrijwel alles rekening gehouden. Het oude koffieapparaat, dat enorm veel stroom verbruikte, is ingeruild voor een energiezuinigere machine. Ook is er in een groot deel van de winkel led-verlichting geplaatst en wordt gebruikt gemaakt van elektrische verwarming en koeling.

Mede dankzij die ingrepen is het energieverbruik teruggebracht van 60.000 kilowatt naar zo’n 38.000 kilowatt per jaar. De besparing zette de deur open naar een nóg grotere besparing.

Positieve bijdrage

Een paar jaar terug zou Henri’s Ladies & Gents met de aanleg van zonnepanelen zo’n 25.000 kilowatt kunnen terugwinnen. Met de huidige mogelijkheden bleek het volledige stroomverbruik binnen bereik te liggen. Om die reden nam Beening contact op met een zonnepanelen installateur. Hij zei: “De snelste besparing die je kunt doen is een besparing op vaste kosten, zoals de hypotheek of de energierekening.”

De aanleg van zonnepanelen was een interessante investering omdat Henri’s Ladies & Gents de winkel elektrisch verwarmt. De investering zal binnen enkele jaren terugverdiend zijn en het maakt de stap naar een gasloos pand een stuk kleiner.

Goed gevoel

Door de aanleg van zonnepanelen hoeven Henri en Bram Beening zich niet langer zorgen te maken over de veranderende en stijgende energietarieven. Het is een bewuste keuze om in deze tijd deze investering te doen. “Wat ons betreft is dit juist de tijd om door te pakken en om ons voor te bereiden op een mooie toekomst”, zegt Bram.

In de winkel komt een display waarop te zien is welke opbrengst de zonnepanelen leveren. Hierdoor kunnen klanten rechtstreeks zien wat Henri’s Ladies & Gents doet om energieneutraal en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.